8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Şubesi iş birlikteliği ile 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu'nun beşincisi gerçekleştirildi.

Düzenlenen sempozyum'da Diyarbakır Belediyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi'nin uygulanabilir projeleri tanıtıldı.

GÜNEŞ ARABASI TANITILDI
Sempozyum öncesinde EMO Diyarbakır Şubesi üyesi gençler ve Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin katkılarıyla yapılan 'Güneş Arabası' basına tanıtıldı. EMO Genel Başkanı Musa Çeçen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Güneş Arabası'na binerek bahçede kısa bir tur attı. Tamamen güneş enerjisiyle çalışan Güneş Arabası, güneş battıktan sonra 90 kilometre yol gitme özelliğine sahip. Tanıtımın ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye
Başkanı Osman Baydemir, EMO Genel Başkanı Musa Çeçen, akademisyenler, mühendisler, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı sempozyuma geçildi.

GÜNEŞ KÖYÜNÜN FİNANSI HAZIR
Katı atık entegre tesisi, toplu taşıma sistemi ve hafif raylı sistem gibi projelerle kentte, alternatif enerji kaynaklarını teşvik etme ve bir farkındalık oluşturma çabası içinde bulunduklarını söyleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ekolojik belediyecilik anlayışını temel aldıklarını belirtti. Baydemir, tüm enerjisini güneşten alan, aynı zamanda enerji mimarlığı ilkelerine göre dizayn edilen Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı'nın ekolojik yaşam modeline çok iyi bir örnek olduğunu söyleyerek, bu parkın model olmaktan çıkıp bir eğitim kurumuna dönüştüğünü belirtti.

Baydemir uygulama parkının giderek bir bilim merkezine dönüştüğüne işaret ederek, "Bu çalışmaların Türkiye'deki 3 bin 200 belediye arasında bir ilk olma özelliği taşıdığını ifade etmem gerekiyor" dedi.
Baydemir 2009-2014 projeleri arasında yer alan Güneş Köyü Projesi ile ilgili olarak finans sorununun çözüldüğünü bildirerek, "Arsanın müjdesini de biz vereceğiz" diye konuştu.

HASANKEYF YERİNDE KORUNMALI
Sempozyumda konuşan EMO Diyarbakır Şube Başkanı Nedim Tüzün ise Ilısu Barajı'nın yapımına finans desteği veren üç Avrupa ülkesinin, artan kamuoyu baskısı ve Türkiye'ye kredi verme konusunda istediği 153 şarttan hiçbirinin yerine getirilmemesi gerekçesiyle projeden çekileceklerini anımsatarak, sürenin 6 Temmuz'da son bulacağını belirtti. Tüzün, "Biz bu süre dolmadan konuya taraf Avrupa hükümetlerinin vazgeçtiklerine dair nihai kararlarını açıklamalarını umuyoruz. Hükümetimizin de bu kadar olumsuzlukları olan projeden vazgeçtiğini ilan ederek Hasankeyf'in yerinde korunarak geleceğe taşınmasına yönelik bir çaba içerisine girmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

EMO Genel Başkanı Musa Çeçen de güneş ve rüzgar enerjisinin değerlendirilmeyi beklediğini söyledi. Çeçen, ''Artık üzerinde devrim, barış, özgürlük yazan arabaları görmek istiyoruz. Bu arabaların içerisinde kardeşlik, dayanışma, bir arada yaşayan farklı kültürler olarak herkesin kendi türkülerini söylemesini istiyoruz. Bu arabaları yapmamız lazım" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda başlayan sempozyum iki gün sürecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 15:08:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?