7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

YÖGEH üyelerine 10 yıl hapis istemi

Diyarbakır'da, terör örgütü PKK'nın üniversitelerde faaliyet yürüten gençlik yapılanması Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi (YÖGEH) içerisinde yer aldıkları gerekçesiyle yargılanacak olan 7'si tutuklu 25 sanık hakkında 10 yıl hapis istemiyle dava açıldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, çeşitli üniversitelerde okuyan YÖGEH üyesi sanıkların Şanlıurfa'da faaliyet yürüten Dutağacı Kooperatifi'ne ait evde YÖGEH'in bölge toplantısını gerçekleştirmek için biraraya geldikleri belirtilerek, güvenlik güçlerinin 22 Nisan 2006 tarihinde evde yaptığı aramada ele geçirilen örgütsel dokümanlara geniş yer verildi. Ele geçirilen dokümanlarda, HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP'nin terör örgütü PKK'nın öncülüğünde gerçekleştirilen sözde Kürt halk devriminin en büyük kazanımlarından biri olduğunun vurgulandığı kaydedildi. 

İddianamede yer verilen örgütsel dokümanlarda, ''1990'larda gelişen PKK'nın devamı olan Kürdistan Demokratik Konfederalizm etkisinde doğal halk önderlerinin yoğun katılım ve öncülük etmesiyle başkaldırılar yaşandı, Türkiye'de kendine meşruiyet alanları oluşturarak legal alanda HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP gibi partileri ortaya çıkardı. Bunlar Kürdistan'da gerçekleşen demokratik devrim temelinde ortaya çıkan partilerdir'' ifadelerinin yer aldığı belirtildi. 

İddianamede yer alan bir diğer dokümanda ise terör örgütünün IKDP lideri Mesut Barzani hakkında, ''İşbirlikçiliğini korumakla birlikte daha ilkeli bir yol seçtiği söylenebilir'' denirken, IKYB lideri ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani hakkında ise ''Çıkarcı, adi, tam bir pisliktir. Kendi egosu uğruna halkını kırımdan geçirebilecek yaratıktır'' denildi. 

İddianamede, sanıklar hakkında ''Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçundan TCK'nın 314/2 maddesi gereğince 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sanıkların önümüzdeki günlerde yargılanmasına başlanacak.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 16:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?