7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yoksula ekmek oyunu

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bazı fırıncıların un almak yerine evlerde yoğrulan hamurları kullanarak haksız kazanç elde ettiği iddia edildi.

Ergani Esnaf ve Sanatkarlar Odası Denetim Kurulu'na gelen şikayet üzerine harekete geçen Denetim Kurulu Başkanı ve fırın işletmecisi Mahmut Omay, bu haksız kazancın önüne geçileceğini belirtti. Ergani'de son zamanlarda yaşanan ekonomik krizden dolayı bazı yoksul ailelerin fırından ekmek almak yerine kendilerinin yoğurduğu hamurları fırına vererek ekmeği ucuza getirmeye çalıştığı öne sürüldü.

İddiaya göre maddi durumu düşük aileler piyasadan bir çuval un alıp evde yoğurduktan sonra fırına götürüyorlar. Öte yandan bazı fırıncılara güvenen ailelerin aylık ekmeğe verecek ücretten kıstıklarını düşünürken aylık ekmek ücretinin iki katı ücret verdiği ortaya çıktı.  Bazı fırıncıların ise evlerden gelen hamurların yarısını kendi kazanlarına attıkları ve buradan günde bir çuval unla sayısız ekmek çıkartarak vatandaşların hamurunu kullanarak haksız kazanç elde ettikleri ileri sürüldü.

Ergani ilçesinde dar gelirli vatandaşlardan Feride U., "Aile olarak 10 nüfusuz. Fırından ekmek almak yerine evimizde yoğurduğumuz hamurları fırına götürüp ekmeklerimizi temin ediyoruz. Bundan birkaç gün önce evde yoğrulan hamuru bir fırına götürdük, bir leğen hamurdan 15 ekmek çıkacağı yerde 9 ila 10 ekmek çıkıyordu. Başka bir fırına götürdüğümüzde 15 ekmek çıkınca bir hilenin olduğunu farkına vardık. Maddi durumu düşük insanlarımız çok, her gün bu insanlarımızın hamurlarından çalıp kendi kazanlarına atarak haksız kazanç elde ediyorlar" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Denetim Kurulu Başkanı Mahmut Omay ise, "Vatandaşlar ekmek alacak gücü olmadığından bazıları evlerinde yoğurdukları hamurları fırınlara getiriyor ya da evlerinde ekmek yapıyorlar. Bu son zamanlarda ekonomik kriz nedeniyle olsa gerek evlerden gelen hamurları bazı fırıncılar kendi kazanlarına atarak ekmek yapıp vatandaşa satılıyor. Fırıncılar burada bir çuval unla binlerce ekmek yapıp haksız kazanç elde ediyor. Maddi durumu düşük veya yoksul aileler bir çuval unu 42 TL'ye satın çalıyor 15 ekmek yerine 10 ekmek verirlerse bir çuval un alacakları yerde iki çuval un tüketmiş oluyorlar. Bunun farkında değiller. Fırından ekmek alsalar bu kadar ücret ödemezler. Vatandaşın rızklarını çalarak kendilerine haksız kazanç elde edenler var. Dikkat edilirse kenar mahallede açılan fırın sayısı artmaya başladı. Fırıncıların çoğu un satıcılarına borçlu iken, bu işi yapanların hiçbirinin un satıcılarına borçları yok. Fırıncıların yüzde 50'si vatandaşın hamurundan çalıp haksız kazanç elde ediyor. Vatandaşlara yazık, bu üzücü olayın önüne geçilmesi gerekir'' şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 18:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?