7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Yolsuzluk iddialarına açıklama

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, Sayıştay denetlemesi sırasında Büyükşehir Belediyesi'nin yolsuzluk yaptığının tespit edildiği iddialarına sert tepki göstererek, "Bu, şeffaflık konusunda bir marka olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni diğerlerine benzetme çabasıdır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi diğer belediyeler gibi değildir, diğer belediyelere benzemez, benzemeyecektir de" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde denetimde bulunan Sayıştay'ın ön raporuna atfen 5 Şubat'ta bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin olarak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş açıklama yaptı. Sayıştay tarafından yapılan denetlemede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde 100'den fazla usulsüzlüğün tespit edildiği ve 20 milyon TL kamu zararına neden olunduğu iddia edilmişti. Diyarbakır'ın Türkiye'de özellikli bir kent olduğunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin özellikli bir kurum olduğunu söyleyen Genel Sekreter Çağdaş, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi halka ait kaynakların her kuruşuna sahip çıkan, kaynaklarını en akılcı, en verimli şekilde kullanan bir yönetim vizyonuna sahiptir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tüm faaliyetlerinde şeffaflık ve hesap verebilirliği şiar edinmiş, her şeyden ve her kurumdan önce yerel halkına karşı sorumluluk ilkesiyle çalışan bir belediyedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi şeffaflık konusunda bir markadır. Seçim sürecine
girildiği bugünlerde Diyarbakır'a yönelik böyle bir saldırıyı bekliyorduk. Ancak bu saldırının çarpıtma ve haksız yönelimlerle dolu içeriği, haberin yapılış yöntemi ve Türkiye kamuoyuna bizzat devlet televizyonu TRT'nin eliyle dağıtılışı, çok çirkin, karalamalarla dolu ve kirli bir seçim kampanyasının bizi beklediğini gösterdi.

Sayıştay denetçilerinin ön raporundaki ifadeleri çarpıtarak yaptığı ve rutin bir resmi denetleme işlemini sansasyonel bir habere dönüştürme yolundaki talihsiz bir girişimin ürünüolan bu haber Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni 'diğerlerine benzetme' çabasıdır. Yani kendilerine benzetme çabasıdır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi diğer belediyeler gibi değildir, diğer belediyelere benzemez, benzemeyecektir de. Bu yöndeki tüm çabalar, tüm karalama kampanyaları beyhudedir. Bu tür çirkin karalama kampanyaları, ancak ve ancak bizim ne kadar açık ve şeffaf çalıştığımızı teyit etme görevi görecektir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hesabını veremeyeceği tek kuruş bir harcaması yoktur" ifadelerini kullandı.

Yasa gereği, Sayıştay denetçilerinin rutin olarak Türkiye'deki her belediyenin hesap ve işlemlerini tek tek kontrol ettiğini, yapılan işlemlerdeki tüm eksiklik ve ihmalleri tespit ederek bunları bir ön rapor halinde belediyeye sunduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesini talep ettiğini hatırlatan Çağdaş, belediyenin de eksiklikleri giderdiğini, ek belge gerekiyorsa ek belge verdiğini, izahı gereken hususları da izah ettiğini anlattı. Mevzuat gereği, Sayıştay denetçilerinin belediyenin izahını, ek bilgi vebelgelerini alıp yeniden bir değerlendirme yaptığını bunu bir raporla Sayıştay'ın ilgili dairesine sunduğunu ifade eden Fahrettin Çağdaş, ilgili dairenin de kararını verdiğini ve denetlenen kurumun da Sayıştay Temyiz Kurulu'na itiraz hakkı bulunduğunu kaydetti. Sayıştay denetçilerinin Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılı hesap ve işlemlerini kontrol ettiğini ve eksik olarak gördükleri ve tamamlaması için belediyeye verdiği ön raporun çarpıtılarak haberleştirildiğini savunan Çağdaş, "Kaldı ki bu ön rapora karşı
belediyemizin bir izahı söz konusudur ve bu Sayıştay'a da sunulmuştur" şeklinde konuştu.

Örnek olması açısından, seçim sürecinde Büyükşehir Belediyesi'ni yıpratmayı amaçladığı ileri sürülen haberde geçen ve aynı zamanda izahı Sayıştay'a da yapılan bazı hususlar konusunda Fahrettin Çağdaş şunları söyledi:
"Canlı Hayvan Borsası, yasaya uygun olarak meclis kararıyla ve protokolle, belli bir bedel karşılığında Ticaret Borsası'na tahsis edilmiştir. Ticaret Borsası'nın, Hayvan Borsası'nı üçüncü kişilere kiraya vermesi başta olmak üzere, protokolün çeşitli maddelerini ihlali nedeniyle protokol tek taraflı olarak belediyemizce feshedilmiştir. Belediyemiz Hayvan Borsası'nı devralmıştır. Haberdekinin aksine, Belediye, Ticaret Borsası'ndan tahsis konusuyla ilgili tahsis bedelinin tamamını tahsil etmiştir.

Haberdekinin aksine belediye, elektrik borcunu ödememiştir. Belediye tek kuruş zarara uğramamıştır ve uğratılmayacaktır. 'Parkorman için alınmayan bitkilerin parası ödendi' iddiası gerçek dışıdır. 106 kalem dış mekan bitkisinin tamamı ilgili firmadan alınmıştır. Firmadan teslim alınmadıysa şu anda Parkorman'da gördüğünüz ağaçlar nereden gelmiştir, uzaydan mı? Buradaki sıkıntı teslim tutanağına şehven yanlış tarih atılmasından kaynaklanmaktadır ve bu tarih hatası düzeltilmiştir. Haberde geçenin aksine,fatura bedeli 9 ayrı parça halinde ödenmiş ve son ödeme Ocak 2008'de yapılmıştır. Kaldı ki ağır kış koşulları nedeniyle kuruyan ağaçların yerine hiçbir ödeme yapılmadan yeni ağaçlar da alınmıştır. Belediye tek kuruş zarara uğramamıştır ve uğratılmayacaktır.''

Çağdaş, belediyenin Tüm Bel-Sen ile imzalamış olduğu toplu sözleşmeye dayalı olarak haberdekinin aksine her memura bin lira değil 270 lira ödeme yapılmış olduğunu belirterek, "Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası sözleşmeye göre kamu çalışanı olan memurlar, kamu ile toplu sözleşme yapabilmektedir. Ödeme dolayısıyla kamu zarara uğramamıştır. Kaldı ki bu konuda Türkiye iç mevzuatında yer alan engelleyici hüküm nedeniyle Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) haksız bulunmuştur. Belediye tek kuruş zarara uğramamıştır. Memurlara yapılan ödeme toplu sözleşme gereği emeğinin karşılığıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 17:13:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?