8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

'Yurtdışına gitmeyeceğim'

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BAYDEMİR YURT DIŞI YASAĞINI DEĞERLENDİRDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisine verilen yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili olarak, "Bölgemin ve ülkemin acısını yurtdışının tatlısına değişmem" ifadelerini kullanırken mahkemenin aldığı geçici olarak yurtdışına çıkma yasağı kararı Baydemir'e resmen tebliğ edildi.

Kent Konseyi'nde temsil edilecek muhtar seçimi toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yurtdışına çıkma yasağı kararını değerlendirdi. Baydemir, 16 yıldır bu ülkenin düze çıkması, halkın özgür bir yaşamı elde etmesi için çaba sarf etiğini anımsatarak şunları söyledi:

"Onlarca badire yaşadık. Onlarca suikast iddiaları veya girişimleri yaşadık. Bir tek gün bile yurtdışına gitmeyi düşünmedim. Bundan sonra da kimsenin şüphesi olmasın ki ben yurt dışına gitmeyeceğim. Asla bu olmayacak. Asla gitmeyeceğim. Kentim Diyarbakır, bölgemin ve ülkemin en acısını, yurt dışının en tatlısına her zaman tercih ettim. Bundan sonra da öyle olacak."

Bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Başkan Baydemir, "Mevzu bu değildir, başkadır. Bana göre demokrasi tasfiye ediliyor. Bu başka adlarla gölgeleniyor" dedi.

Yurtdışına gitme meraklısı olmadığına vurgu yapan Baydemir, "Açık söylüyorum. Belediyecilik faaliyeti ya da kentime fayda sağlayacak bir toplantı, girişim, çalışma alanı olmasa bu karara itiraz etmeyeceğim. Mevzu bir kişinin siyaset yasağı alması, yurtdışına yasak gelmesi değil'' diyerek ''Demokrasi tasfiye ediliyor" iddiasında bulundu.

Baydemir soruşturma kapsamında verdiği ifadede Hasankeyf'e yönelik soruları ise şöyle yanıtladı:

"Savcı Beye de izah ettim. Ömrüm yettiğince Hasankeyf'i korumak için çaba sarf edeceğim. Bu her Türk'ün ve Kürd'ün yurttaşlık görevidir. Doğrusu Hasankeyf'i yaşatma girişimi KCK'nin girişimi olarak lanse ediliyor ve bu konuda sorgulanıyoruz. Bana göre sıra; Tarkan'a, Sezen Aksu'ya ve Ajda Pekkan'a ve bugüne kadar Hasankeyf'i, Zeugma'yı savunan ve bunları korumaya çalışan Türk aydınlarına, sanatçılarına gelebilir. Aman dikkatli olun, hemen KCK'li olabilir öyle bir damga yiyebilirsiniz."

İfadesini alınması sırasında soruları açıklıkla yanıtladığını ifade eden Osman Baydemir kapatılan DTP'nin ve onun legal kollarının faaliyetlerinin sorulduğunu belirtti. Baydemir şöyle konuştu:

"Bütün bu faaliyetleri bilerek ve isteyerek yaptım. Bundan sonra da devam edeceğim. Denilse ki, 'Biz DTP'yi, biz Kürt belediye başkanı istemiyoruz, dolayısıyla vazgeçin bu işten, vazgeçmiyorsanız hepimizin cezaevine koyacağız' benim burada diyecek bir şeyim yok. Ama olduğundan farklı gösterilmesin, başka bir adla başka bir sıfatla gölgelendirilmesin. Dostluk da düşmanlık da yiğitçe olsun. KCK demeyin buna, diyin ki DTP'yi istemiyoruz. Zaten DTP'yi Anayasa Mahkemesi kapattı. Dolayısıyla arta kalanları da

cezaevine koyacağız. Bu dönemi kapatıyoruz deseler, ben de derim ki ülke öyle bir karar almış, Kürtler bütün olarak tasfiye ediliyor. Bunu KCK'lileştirme bana göre yiğitçe bir şey değildir."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 15:52:05
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 17:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?