7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Zabıtaya taşlı sopalı saldırı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin dezavantajlı kesimleri dikkate alarak uygulamaya koyduğu toplu taşımada dönüşüm projesinde, tüm ikna çabaları ve tebligatlara rağmen 60 kadar mavi özel halk otobüsü elektronik kartın uygulandığı ortak havuz sistemine geçmedi.

Belediye Meclis kararı ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda zabıta 16 Haziran gününden itibaren mavi özel halk otobüslerini bağlamaya başladı. Otobüs çalışanları, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü'nün UKOME kararında imzası bulunmasına karşın, araç bağlama işinde zabıtaya zorluk çıkardı. Zabıta buna rağmen bazı araçları bağlayarak Belediye Trafik Parkı'na çekti. Bu arada Delil Yaşar adlı bir zabıta özel halk otobüsü sürücü ve muavini tarafından darp edildi.

Dün akşam saatlerinde ise yaklaşık 20-30 kişi Belediye Trafik Bahçesi'ne baskın düzenleyerek taş ve sopalarla zabıtaya saldırdı. Bu saldırıda Zabıta Amiri Hamit Tekin, Zabıta Komiseri Gaffur Canpolat, zabıta görevlisi Orhan Fidan, Semih Sencer, Abid Doğan, Ramazan Doğanay, Yıldırım Elçi ve Arif Ocakhanoğlu çeşitli yerlerinden yaralandı. Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınan yaralıları Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Zabıta personeline yapılan saldırıya ilişkin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, DTP Yerel Yönetimler Komisyonu üyeleri, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Belediye Meclis üyeleri ve DTP il ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla bir açıklama yaptı. Kentin dezavantajlarını dikkate alarak Ulaşım Mastır Planı hazırladıklarını anımsatan Şimşek, "Bu kentin tam 3 bin hanesine girerek ulaşım alanındaki ihtiyaçları belirledik. Duygusal davranmadık, kara düzen çalışma sistemine teslim olmadık. Ulaşımdaki araçların kaç metre olması gerektiğinden, ulaşım sisteminin nasıl işletilmesi gerektiğine kadar bir dizi karar aldık. Bu kararlar tamamen profesyonel çalışma disiplini çerçevesinde ele alındı. Modern kentlerde uygulanan bilimsel yöntemlerle hareket ettik ve bunları uyguladık" dedi.

İlk etapta 65 otobüsle toplu taşımaya girdiklerini ve kentin çeperi dahil her yurttaşın toplu taşıma araçlarından yararlanmasını öngördüklerini ifade eden Şimşek şunları söyledi:

"Engellilerin engelli olma durumunun tekmelerle kontrol edildiği sisteme son vermek için akıllı kart sistemini uyguladık ve ortak havuz sistemine geçiş yaptık. Yetki bizdedir diye aklımıza geleni uygulamadık. Bu sistemi tartışmadan planlamaya kadar her aşamasında katılımcılığı esas aldık. Günler süren toplantılar, yazışmalar, görüşmeler gerçekleştirdik. Sonuçta özel halk otobüsü sahiplerinin bir bölümü, birlikte şekillendirdiğimiz toplu taşıma sistemine sahip çıktı. Bir kesim ise anlaşılmaz bir şekilde bu çalışmaya direndi, mahkemeye gitti. Mahkeme bizleri haklı buldu. Bu kentin yerel yönetimi olan Belediye Meclisi ulaşım sisteminin dönüşümü için karar aldı. Arkadaşlarımıza akıl almaz bir şiddet uygulandı. Dün 10 arkadaşımız saldırıda yaralandı. Toplu taşıma yapan bir otobüsümüz taşlı saldırıya uğradı. Bu saldırı politika ve uygulamalarımızadır, hepimizedir. Biz bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz."

Sadece kendi çıkarı için ortaya dökülenlerin, bu kentin önünde duramayacağını bildiren Şimşek şunları ifade etti:
"Ne pahasına olursa olsun kentin yolunu tıkamalarına izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Tüm hukuksal haklarımızı korumakla birlikte tüm yurttaşlarımıza da bir çağrımız var. Kentin önünde duran bir avuç rantiyeri aşma konusunda uyguladığımız politikalara sahip çıkın. Bir kez daha yineliyoruz. Toplu taşıma sistemi politikamızdan vazgeçmeyeceğiz, önünde duranı da aşacağız."
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 15:17:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?