3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Zana'dan silahsız mücadele çağrısı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) 1. Olağanüstü Kongresi Diyarbakır'da yapıldı.

Kongrede Kürtçe olarak konuşan eski DEP Milletvekili Leyla Zana, TSK'nın yapmış olduğu kara harekatını eleştirdi. Silahsız mücadelenin zamanının geldiğini ve ilk olarak Türkiye'nin silah bırakması gerektiğini ifade eden Zana, "Bugün Kürtlerin göğsüne saldırı yapılmıştır" dedi.

DTP İl binası toplantı salonunda yapılan kongreye, DTP'li Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Fatma Kurtulan ve Bengi Yıldız, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, DEP eski Milletvekilleri Leyla Zana ve Selim Sadak, DTP İl Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulların çok zor bir koşul olduğunu ifade ederek, "46 yaşındayım, çocukluğumdan beri Kürtlerin üzerinde bir baskı var ve o baskılar halen devam etmektedir. Bu zorluklar arasında ve bu saldırılar arasında bir daha Kürtler varlıklarını ispat etmişlerdir. Bu bizim için büyük bir başarıdır. Kürtlerin üzerindeki saldırılar bir dünya saldırısıdır. Biz bakıyoruz, Kürtlerin üzerindeki saldırılar bir tek Irak, İran, Suriye ve Türkiye'den değil. Dönüp söylüyorlar ki 'Silahlı mücadelenin zamanı bitmiştir.' Doğrudur ben de diyorum, silahı bırakmanın zamanı gelmiştir. İlk önce Türkiye çekilsin. Uçaklarını çeksinler. Kürtlere silah sıkmasınlar. Başımız gözümüz üstüne. Yalnız her türlü saldırılarını Kürtlere yönelik yapacaklar. Kürtlerin dilini yok edecekler. Kürt tarihini hiçe sayacaklar. Kürtlerin varlığını yok sayacaklar. Diyorlar ki Kürtler seslerini çıkarmasınlar. Boynuna bıçak dayanan koyun gibi. Kürt her onurlu millet gibi kendi nefsini müdafaa edecektir. Hiç kimse Kürtlere, 'Senin üzerine saldıracağım' diyemez" dedi.

Leyla Zana kara operasyonuyla ilgili olarak ise "Bugün Kürtlerin göğsüne saldırı yapmışlardır. İzin olmadan kapıyı kırıp evin içine girenler suçludur. Bu suçun kınanması gerekiyor. Ben Kürdüm diyen insanın bunu kabullenmemesi gerekiyor. Bu saldırıyı kınıyorum. Ben inanıyorum ki bütün Kürt milleti bunu kınıyordur" dedi. 

Şubat ayı Kürtler için karanlık bir aydır

PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesine değinen Leyla Zana, Şubat ayının ''Çok karanlık bir ay olduğunu'' anlatarak, ''1925 yılından bugüne kadar karanlık saldırıların Şubat ayında olduğunu'' söyledi. Zana, "Dönüp bakıldığında Şeyh Said isyanından bugüne kadar bütün karanlık saldırılar Şubat ayında yapılmıştır. Nedeni ise baharın başlangıcı olmasındandır. Bahar yeni bir yaşamı beraberinde getiriyor. Şubat ayı karanlık ve kara bir ay olduğu için Kürtlerin, üzerindeki karanlığın bitmesini istememişlerdir. Bu karanlık aya rağmen ve karanlık saldırılara rağmen Kürtler yaşamlarını sürdürmüştür. Ne kadar karanlık saldırılar olmuşsa da Kürt halkı kendini savunmuştur. Zaman zaman hazır olmadıkları dönemler de olmuştur" dedi.

Leyla Zana Kürtlerin arasındaki ihanetin Kürtleri bu durumda bıraktığını söyledi. Zana, "Her milletin arasında ihanetler olmuştur. Değil ki sadece Kürtler arasında ihanet olmuştur. İhanetler arasında büyük kahramanlar da olmuştur. Ne kadar ihanetler aramızda olsa da isimsiz kahramanlar da aramızdan çıkmıştır. Her Kürt de bunu çok iyi bilsin" dedi.

DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'ye "Celal amca" diye seslenerek, "Ben inanıyorum ki Celal amca (Celal Talabani) kendi kimliğine sahip çıkarak, hiç bir zaman kimliğini unutmayacaktır. Kendi ağırlığını ortaya koyarak, başı dik, anlı açık bir şekilde Türkiye'ye geldiğinde Türk kardeşlerimizin elini tutuğunda biz de bundan mutluluk duyacağız. Benim tek arzum diyalog yollarının kapanmamasıdır" diye konuştu.

Kongrede 15 Şubat'ta Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıldönümü nedeniyle Cizre'de çıkan olaylarda hayatını kaybeden Y.M.'nin dev posteri açılırken, posterin en üstünde yer alan Edi Bese' (Yeter artık) yazısı dikkati çekti.

Öte yandan, DTP il binasında yapılan kongreye katılanlar ve gazeteciler üstü arandıktan sonra kongre salonuna alınırken kongrede yine Türk bayrağı asılmadı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 17:20:06
Güncelleme :24 Şubat 2008 Pazar 17:20:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tayfun YILDIRIM IP: 78.163.124.xxx Tarih : 24.02.2008 18:11:49

Zavallı Leyla ZANA,ezilmişliğinin-kullanılmışlığının etkisi ile varoluş piskolojisi sergiliyor,sen önce kendi adına konuş da sonra başkalarının adına konuşursun,kullanmış-posanı çıkarmış bir kenara itmişler seni...Halen kendi gerçeğinin farkında değilsin zavallıcık...