8
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Mehmet Şimşek'in 3. kitabı

Araştırmacı-yazar Mehmet Şimşek'in 3. kitabı olan "Amid'den Diyarbekir'e Eğitim Tarihi" adlı kitap çıktı.

Daha önce "Süryaniler ve Diyarbakır", "Naum Faik ve Süryani Rönesansı" adlı kitapları yazan araştırmacı-yazar Mehmet Şimşek, 3. kitabı olan "Amid'den Diyarbekir'e Eğitim Tarihi" adlı kitabını çıkardı. Yazar Şimşek, bu çalışmayla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Diyarbakır'da bir eğitim müzesi oluşturulması konusunda çalışmalara katkıda bulunmak istediğini söyledi.

Birçok gazete ve dergilerde çalışmaları yayınlanan yazarın "Amid'den Diyarbekir'e Eğitim Tarihi" adlı kitabı iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, başlangıcından Hıristiyanlık ve İslamiyet'in şehre hakimiyetine kadar olan dönemde eğitim-öğretim adına ortaya konulan dini eğitim kurumları, devamında Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e kadar olan süreçte toplumsal dönüşüm çabalarının kurumsal eğitim üzerindeki değişim sürecini ve son merhalede, planlı eğitim öğretime geçiş çabaları adına ortaya konulanları işliyor. İkinci bölümde ise yazar, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, kendi alanında önemli bir belge olma özelliğini taşıyan Maarif Salnameleri'nin (Eğitim Yıllıkları) Diyarbakır'a ait bölümünü hazırlayarak, araştırmacıların hizmetine sundu.

1965 yılında Diyarbakır'da doğan Mehmet Şimşek'in ilk çalışması olan ve 2003 yılında yayınlanan "Süryaniler ve Diyarbakır" adlı kitabı, kısa zamanda en çok satanlar listesine girmeyi başarmıştı. Birçok ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılarak Diyarbakır ve Süryaniler konusunda bilimsel tebliğler sunan yazar, Diyarbakırlı Süryani düşünürü ve edebiyatçısı Naum Faik'in yaşamı ve eserlerini konu alan "Naum Faik ve Süryani Rönesansı" adlı çalışmasını 2004 yılında yayınlanmıştı.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2006 Pazar 20:29:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?