8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Diyarbakır altın ihraç ediyor

Diyarbakır'da tasarlanan altın bilezik ve yüzükler Irak, İran, Dubai gibi Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Uzakdoğu'ya ihraç ediliyor.
 
Diyarbakır'da Süryaniler'in mesleği olarak bilinen kuyumculuk sanatı altın çağını yaşıyor. 42 kişinin çalıştığı atölyede üretilen yüzük ve bileziklerin yapımında en son teknoloji kullanılıyor. 

Diyarbakır'a özgü hasır bilezikler ve telkari işlemesi olan yüzükler değişik modellerde tasarlanarak yurtdışına ihraç ediliyor. 

Altınay Mücevherat'ın sahibi Serdar Ay, hasır bilezik, yüzük, bileklik, kolye ve broş gibi altın takıları müşterilerin beğenisine sunduklarını ifade ederek, "Üretiminin yüzde 90'ını yurtdışına ihraç ediyoruz. 

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde altın takılar daha popüler. Diyarbakır'da telkari el oymacılık diye bir sanat var. 

Maalesef bu sanatımız, 25-30 yıl önce Asuri ve Süryani olan üstatlarımızın İstanbul'a gitmesiyle metropol şehirlere taşınmış oldu.

 Biz bu boşluğu Diyarbakır'da hissederek bu sanatı icra etmeye çalıştık. 

Telkari ve taşlı telkariye modern bir yapı kazandırmak açısından taşlı ürünlerimizi hayata geçirdik ve bu ürünleri Irak, İran ve Dubai pazarına gönderiyoruz. 

Kendi ürettiğimiz Altınay markalı ürünleri, Güneydoğu'nun 11 şehrine de gönderiyoruz. Telkari ve mıhlama sanatını tek başımıza sürdürüyoruz" dedi. 

15 yıldan beri altın işlemeciliği yapan Murat Eren ise, "Bölgede daha kaliteli hizmet vermek için çaba sarf ediyoruz. 

Amacımız bölgemizin yerel ve kültürel ürünlerini tanıtıp sergilemek. Bu konuda da başarılı olduğumuza inanıyoruz" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2006 Pazar 15:27:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?