4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Ev hanımları müzik korosunda buluştu

Diyarbakır'da, çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturduğu ilk kadın korosu, konser vermek için hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Kadınlara sosyal, ekonomik, eğitim ve ücretsiz psikolojik danışmanlık verildiğini söyleyen Kardelen Kadın Evi Sorumlusu Çağlar Demirel, "Amacımız, sesi güzel olan kadınların yeteneklerini ortaya çıkarmak" dedi.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi bünyesinde açılan Kardelen Kadın Evi'nde, ilk kez bir koro çatısı altında buluşan kadınlar, 1.5 aylık nota eğitiminin ardından hep birlikte Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirmeye başladı. Gönüllü müzik öğretmenlerinin desteğiyle müzikle tanışan kadınlar, etkinliklerde konser vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

 Kadınların kültürel ve sanatsal etkinliklere katılımlarını sağlamak için ev hanımlarından oluşan bir müzik korusu kurduklarını açılayan Kardelen Kadın Evi Sorumlusu Çağlar Demirel, "Kadınlardan en çok tiyatro, müzik ve resim kursları için talep geldi. 3 gönüllü müzik öğretmeni ile çoğunluğu ev hanımlarından oluşan 21 kadınla 1.5 ay önce müzik korusu kurduk. Amacımız kadınların sanatsal, kültürel etkinliklere katılımlarını sağlamaktır ve böyle bir çalışmanın içine girdik. Sesi güzel olan ev kadınlarının yeteneklerini açığa çıkarmak için imkanlar dahilinde her türlü desteği sunuyoruz. Korodaki 21 kadından hiç okula gitmemiş olan da, üniversite mezunu olan da var. Bölgede bir ilki gerçekleştiren kadın korumuz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde konser vermek için hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor" dedi.

Bağlar Belediyesi desteğiyle kadınlara sosyal, ekonomik, eğitim ve psikolojik danışmanlık sunmak için Kardelen Kadın Evi'nin kurulduğunu belirten Demirel, "Kadınların her alanda aktif olmalarını sağlamak için talepler doğrultusunda kurs açıyoruz. Açtığımız el sanatları kursuna katılan 45 kadın, ahşap boyama, takı gibi el sanatları yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. 40 genç kız, ücretsiz bilgisayar eğitiminden faydalanıyor. Zamanında çeşitli nedenlerden dolayı eğitimlerine ara vermek zorunda kalıp, şu an açık ilköğretim ve açık lise okuyanlara sınavlarda başarılı olabilmeleri için ek ders vererek eğitim çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. 15 ile 70 yaş arasında değişen 173 kadına okuma yazma kursu açtık. 125 kadına sağlık, hukuk, sosyal ve psikolojik danışmanlık vererek, ilgili kurumlara sevklerini sağladık" şeklinde konuştu.

Kardelen Evi'nde açılan el sanatları kursuna katılan 2 çocuk annesi Nesrin Birtane, saz çalıp şarkı söylemeyi çok sevdiğini ifade ederek, "Müziğe merakım çocuk yaşlarda vardı, ancak imkanlar olmadığı için bir türlü müzikle uğraşamadım. Kursta notaları ve diyaframda nefes kontrolünü öğrendim, amacım koro halinde etkinliklerde halka konser vermek" dedi.

Evde çok sıkıldığı için hobi olarak müzik korosuna katıldığını söyleyen Mensure Sayın Batur adlı ev hanımı da, "Müzikle uğraşmayı çok seviyorum. Eşim, koraya katılmama ilk başlarda izin vermedi, ancak öğrendiğim birkaç şarkıyı ona okuyunca sonunda ikna edebildim" diye konuştu.

Kardelen Kadın Evi bünyesinde açılan müzik korosuna katılan kadınların, eğitimlerinin ardından önce konser, daha sonra kaset çalışmalarına başlayacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 14:26:30
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 14:28:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?