7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

GÖÇ-DER'den terör tazminatları açıklaması

Göç-Der Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Ahmet Kalpak, Terörden Doğan Zararları Tespit Komisyonu'na bugüne kadar 31 bin 145 adet başvurunun olduğunu, bunlardan bin 848 adet başvurunun sonuçlandığını söyledi.

Göç-Der Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Ahmet Kalpak, terör ve terörden doğan zararlarla ilgili şube binasında bir basın toplantısı düzenledi. Kalpak, bugüne kadar bin 848 kişinin zararının ödendiğini belirterek, "TBMM'den terör ve terörden doğan zararların karşılanması yasası çıkartılmıştı. Bu yasa kapsamında 1987 ile 2004 yılları arasında bölgemizdeki çatışmalı ortamdan kaynaklı olarak, kişilerin taşınır veya taşınılmazlarına verilen veya ulaşamamalarından kaynaklanan her türlü zarar, hayvanlara ve ürünlere verilen zararlar ile ölüm, sakatlanma ve yaralanmalardan dolayı uğranılan zararlar tazmin edilmekteydi.

Süre bitimi olan 27 Temmuz 2005 tarihine kadar, Diyarbakır Zarar Tespit Komisyonu'na 31 bin 145 kişi başvurdu. 18 Ocak 2006 tarihi itibarıyla bin 848 adet başvuru sonuçlandırılmıştır. Başvuruların yaklaşık yüzde 25'i değişik sebeplerle reddedilmiştir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere yaklaşık 1 buçuk yıldır Diyarbakır Valiliği'ne yapılan başvuruların ancak yüzde 6'sı sonuçlandırılabilmiştir. Bu sonuçlandırılan dosyaların birçoğu da daha önceden AİHM'ye yapılan başvurulardır. Bu da gösteriyor ki valilik, mağdurların zararlarını karşılamaktan öte AİHM'deki davalardan kurtulmaya çalışmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından başvuru süresi 1 yıl daha uzatıldı. Biz başvuruda bulunmamış vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hukuki yardım sunacağız" dedi.

Avukat Ahmet Kalpak, Mardin'de bulunan göçerlerin de devlet tarafından yer göstermeksizin bulundukları yerlerden zorla gönderildiklerini ve bu nedenle yaklaşık 400 ailenin mağdur olduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 21:25:58
Güncelleme :25 Ocak 2006 Çarşamba 21:32:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?