4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Gömeçli 20 aileye terör tazminatı

Diyarbakır'ın Hani İlçesi Gömeç Köyü'nde ikamet eden 20 aileye, terör olaylarından zarar gördükleri gerekçesiyle valilik tarafından toplam 500 bin YTL tazminat ödendi.

Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Komisyonu Başkanı Vali Yardımcısı Erol Özer, yasanın çıktığı günden bu yana kendilerine 31 bin başvuru yapıldığını belirterek, bunlardan değerlendirmeye alınan bin dosyadan 670'i ile sulhname imzalanarak, 2 milyon YTL tazminat ödendiğini söyledi.

Diyarbakır'da, 5233 Sayılı Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Hakkındaki Kanun gereğince tazminat ödemelerine devam ediliyor.

Terör olayları sırasında doğan zararlarının hükümet tarafından karşılanmasına karar verilen Gömeç Köyü sakinlerine, çekleri Vali Yardımcısı Özer tarafından törenle verildi.

Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Komisyonu Başkanı Vali Yardımcısı Erol Özer, "Bunlardan değerlendirmeye alınan bin dosyadan 670'i ile sulhname imzalanarak, 2 milyon YTL tazminat ödendi. Gömeç Köyü'nden terörden doğan zararlarının karşılanması için Valiliğe başvuran 20 kişinin dosyası karara bağlandı. Bu kişilere toplam 500 bin YTL tazminat ödendi" dedi.

Vali Yardımcısı Erol Özer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran 800 kişiden 300'ünün, varılan anlaşmalar sonucunda sulhname imzalayarak dosyalarını geri çektiğini, diğerleriyle de görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Özer, kırsal alanlarda meydana gelen terör olaylarının komisyonun çalışmalarını olumsuz yönde etkilediğini de vurgulayarak, "Arazi şartları ve bölgedeki hareketlilik nedeniyle çalışmalarda aksamalar oluyor. Bizler, vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Gömeç Köyü Avukatı Mehmet Kaya, AİHM'de dosyası bulunan, ancak Valiliğin maddi tazminat ödediği kişilerin dosyalarını çektiklerini belirterek, "Temennimiz, kış ayı gelmeden tüm maddi zararların ödenmesidir.

Maddi zararları hükümet karşıladığı için dosyaları AİHM'den çektik, ancak manevi zararlarımızı çekip çekmeme gibi bir düşüncemiz oluşmadı. Manevi dava ile ilgili görüşmelerimiz köy halkı ile devam etmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 14:14:17
Güncelleme :7 Ekim 2005 Cuma 15:49:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?