8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Konak Belediye'ye devredildi

Diyarbakır'ın 10 yıl belediye başkanlığı görevini yürüten Cemil Paşa'nın konağı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Atatürk'ün de bir süre kaldığı öğrenilen tarihi konak, Cemil Paşa'nın torunu Nejat Cemiloğlu tarafından törenle belediyeye devredildi.

Diyarbakır'da bir dönem yaklaşık 10 yıl süreyle belediye başkanlığı görevi yapan Cemil Paşa'nın konağı, torunu Nejat Cemil tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'in makamında düzenlenen tören öncesinde Baydemir, Nejat Cemiloğlu'na bu davranışından dolayı bir vazo ve çiçek hediye etti.

İmza töreninde konuşan Başkan Osman Baydemir, anakent belediyesinin çok değerli bir konuğunun olduğunu belirterek, "Bu konuktan şahsım olarak büyük bir heyecan duyuyorum. Ben 2 yaşındayken, kendileri belediye başkanlıklarını tamamlamışlardı. Bu süre zarfında kentimize büyük katkıları oldu. Bugün burada buluşmamızın ana nedeni, Cemil Paşa Konağı'nın anakent belediyemize devridir. Belediyemize devredilen konağın tüm restorasyon işlemleri belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Bu konak, benim 10 yıllık hayalimdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı iken Diyarbakır'da bir insan hakları evi veya insan hakları evi kütüphanesi kurma gibi bir arayışımız vardı. Kentin tamamını gezdik. En hoşumuza giden ve bu projeye uygundur dediğimiz yer Cemil Paşa Konağı oldu. Sonuç itibarıyla bu evi İHD Kütüphanesi veya İHD evi yapmayı planlıyoruz. Cemil Paşa Konağı'nı restore etmek ve kentlinin hizmetine sokmak, en çok yapmak isteğim projeydi. 2007 yılında restore edilmiş haliyle konağımızın açılışını yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Nejat Cemiloğlu da, Diyarbakır'da bu güzel eserin ayakta kalabilmesi için zaman zaman birçok yere başvurduğunu söyleyerek, "Ancak başvurduğumuz yerlerden bir sonuç alamadık. Daha sonra projemizi uzun bir aradan sonra herkesin iftihar ettiği başkanımıza sunduk. Başkanımız, projemizi kabul etti. Kabul ettiği için aile adına kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından konak, imzalanan protokolle belediyeye devredildi. Devir sonrası Cemil Paşa'nın torunu Nejat Cemiloğlu'nun Başkan Baydemir'i alnından öpmesi dikkat çekti.
Türkiye'de haremlik ve selamlık olmak üzere 2 bölümden oluşan Diyarbakır evlerine en güzel örnek olarak gösterilen Cemil Paşa Konağı'nda, Atatürk'ün bir süre konakladığı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 17:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?