7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Lagendijk Diyarbakır'da

Avrupa Birliği Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, sınır hareketinin önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Bu hareketlilik bölgedeki insanlara hiç bir iyilik getirmeyecektir" dedi. 

Ankara'da yaptığı temasların ardından bugün öğle saatlerinde Diyarbakır'a gelen AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş başkanı Joost Lagendijk, ayağının tozuyla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Diyarbakır Havaalanı'ndan Dedeman Oteli'ne geçen Lagendijk, 3 önemli mesaj vermek için Diyarbakır'a geldiğini söyledi. Geliş sebeplerinden birinin Kürt sorunu ve Kürt haklarının geliştirilmesi olduğunu belirten Lagendijk, "Kürt haklarının geliştirilmesinde şiddete yer yok. Dolayısıyla her türlü terörist eylemlerinin şiddet ve kesin bir şekilde kınanması gerekiyor. İkinci amacım ise buradan hükümete ve ilin valisine bir çağrım olacak. Yarın Başbakan buraya geliyor. Yapılan reformların, buradaki hakların geliştirilmesine yönelik reformların hızlandırılmasını talep edeceğim. Üç farklı alanda yapılan reformların yeterli olmadığını, bunların daha fazla geliştirilmesini ve özellikle uzun vadeli projelerin geliştirilmesi için çağrıda bulunacağız. Diğer çağrılardan biri de hükümetten özellikle kültürel halklar adına ilerleme sağlamasını ve bunun hızlandırılmasını isteyeceğim. Uzun süreden beri tartışılan bölgesel ve yerel radyo-televizyonların Kürtçe yayın yapmaları konusunda düzenleme yapılmalı. Bu yayınların neden 45 dakika ve 4 güne sınırlandırıldığını anlamış değilim. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu yüzden onlardan bu konuda çok açıklılık ve ilerleme bekliyorum. Aynı şekilde hükümete son insan hakları alanında bazı çağrılarımız olacak. Geçen günlerde Diyarbakır'da yaşanan olaylarda genç yaştaki çocukların vurulması ve bunların gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz kalmaları, insan hakları alanında önemli geriye dönüşler olduğunu düşündürüyor. Bunlarla ilgili çağrılarımız olacak" dedi. 

AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Diyarbakır'a gelişinin üçüncü bir sebebinin ise Uluslararası Yardımlaşma ve Dayanışma Enstitüsü (İFİAS) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından organize edilen "Güneydoğu'da Sivil Haklar" projesi kapsamında düzenlenecek olan yuvarlak masa toplantısına katılmak olduğunu kaydetti. Daha şiddetsiz bir toplum oluşturulmasında hükümetlere ve valiliklere önemli görevler düştüğünü söyleyen Lagendijk, "İlk önce adım atması gereken hükümetler ve valiliktir. Yapılan reformların ve toplumdaki her türlü sosyale ulaşabilmesi için yapılması gereken adımlar vardır. Daha şiddetsiz bir sivil toplum oluşturulması için çalışılıyor. Bunun için de hükümete ve sivil toplum örgütlerine destek sunmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Basın mensuplarının Türkiye-Irak sınırında yapılan askeri yığınaklarla ilgili bir soruya Lagendijk, "Şiddetin ve her türlü terörist saldırının kınanması gerekiyor. Sınır hareketi önemli bir sorundur. Bu hareketlilik bölgedeki insanlara hiç bir iyilik getirmeyecektir. Dediğimiz gibi her zaman askeri hareketliliği aynı zamanda PKK faaliyetlerini de kınadık. Amacımız bunlar arasında olup, soruna çözüm bulmaktır" yanıtını verdi. 

Lagendijk, şiddetin çözümünde cesur politikacılara ihtiyaç olduğuna yönelik yaptığı açıklamayla ilgili bir soruya ise "Şiddeti metot dışı uygulandığını görenlere ihtiyacımız var. Aynı şekilde cesur Kürt politikacılara da ihtiyaç vardır. Kürt haklarının geliştirilmesinde şiddete yer verilmeyecektir. Bu nedenle buradayız. Hem bölgedeki insanlar için hem de bu konular için buradayız. Ben böyle kişiler olduğunu inanıyorum. Özellikle buradaki Kürt politikacılar, Kürt vatandaşlar, o dönemin bittiğini bilen insanlar var. Önemli olan bunun nasıl yapılacağına cevap aramaktır. Ben dışarıdan gelen biriyim. Burada neler olduğunu, neler yapabileceğimi öğrenmek için buradayım. Bunu buradaki politikacılarla konuşacağım. Bunların arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Vali Efkan Ala bulunuyor" dedi.
.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2006 Cumartesi 16:09:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?