7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Sit alanında mermer ocağına tepki

Ergani Tarih ve Kültür Derneği, Hilar Köyü tarihi sit alanına mermer ocağı kurulmasına tepki gösterdi. 

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Ergani İlçesi Tarih ve Kültür Derneği Başkanı Ali Sargül, tarihi Hilar Mağaraları girişinde mermer ocağının kurulması için girişimlerde bulunan bir firmanın ruhsat aldığını ileri sürerek, duruma itiraz etti.

Sargül, tarihi Hilar Mağaraları ve Çayönü sit alanına 1986'da köyün hudutları dahilinde ve köy ortak mahallinde kazı yapıldığını ve mermer arandığını, fakat bu çalışmaların durdurulduğunu hatırlatarak, 2006 yılında da bu mermer ocağının tekrar gündeme geldiğini, çalışmaların durdurulması için gerekli mercilere durumu bildirdiklerini söyledi. Tarihi yerde mermer ocağının tekrar açılmak istendiğini öne süren Ali Sargül, "Diyarbakır Valiliği İl Meclisi'nin almış olduğu kararla müze denetiminde temizleme çalışmaları yaptırıp, bu doğa harikası köy turizmine açılacaktır. Bunun için İl Meclis bütçesinde 100 bin YTL ödenek ayrıldı" dedi.

Yörenin birçok uygarlığı bünyesinde barındıran bir alan olduğuna dikkat çeken Sargül, "Sonuç olarak, konuya zamanında ve duyarlılıkla yaklaşan gerek Hilar Köyü, gerek Ergani Kaymakamlığı ile Diyarbakır Valiliği ve gerekse Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun; dünyaca tanınan, kentin turizmine önemli katkıları olan Hilar doğal ve arkeolojik sit alanıyla Çayönü arkeolojik sit alanının yakınında tekrar açılmak istenen mermer ocağı konusunda aynı duyarlılığı gösterecekleri konusunda şüphe taşımamaktayız. Bu bağlamda halkımız, sivil toplum örgütlerini, yetkili makamları bu doğa harikası ve dünyaca bilinen tarihi yeri sahiplenmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
Esat Taştekin - Kenthaber/Ergani
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 15:21:28
Güncelleme :11 Mayıs 2006 Perşembe 10:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?