7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Yoksulluk onur kırıcı

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir öncülüğünde biraraya gelen iş adamları, oda başkanları ve çok sayıda sivil toplum örgüt yöneticileri Diyarbakır'da her geçen gün artan yoksulluk sorununun ve çözüm yollarını tartışırken, "Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Projesi" için bir kurumlaşmaya gidilmesi gerektiğinin altı çizildi.

GABB Konukevi'nde Başkan Osman Baydemir'in daveti üzerine bir araya gelen Diyarbakır'daki işadamları, oda başkanları ve çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcileri kentteki yoksulluğu tartıştı. Kentteki işsizliği ve yoksulluğu içeren bir sinevizyon gösteriminin ardından konuşma yapan Başkan Baydemir, kentteki yoksulluk ve yoksunluğa karşı mücadele veren bütün kurum ve kuruluşların bir platformda buluşmalarının daha doğru olacağını ortaya koydu. Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma'nın birebir hedefinin kendileri olmadıklarını belirten Başkan Baydemir, ancak merkezi hükümetin duyarsızlığı nedeniyle kentteki dinamiklerin harekete geçmesinden başka çarenin kalmadığını söyledi. Aslında yoksullukla mücadeleyi sürdürürken, yoksunluğu ve yoksun bırakmayı da ele almak gerektiğinin altını çizen Baydemir, "Hiçbir politikaya kaymaksızın Cumhuriyetten günümüze baktığımızda, Türkiye'nin doğu yakası hep yoksun bırakılan, ihmal edilen bir coğrafya olagelmiştir. Son 20 yıllık çatışma ortamının da ortaya çıkarmış olduğu sonuçlar da bugün yaşamış olduğumuz temel zorlukların, güçlüklerin nedeni haline dönüşmüştür" dedi. İki yıla yakın bir belediye başkanlığı deneyiminde altyapı, çevre ve ulaşıma kadar pek çok problem alanı ile karşı karşıya kaldıklarını ve bunlarla ilgili hatırı sayılır çaba ve projelere dikkat çeken Baydemir, "Ben inanıyorum ki, 2007 yılı itibariyle de kentimizde çok ciddi değişimler ve bu değişimlerin günlük yaşama yansımasını çok rahat bir şekilde göreceğiz" diye konuştu.

Ancak çözüm olamadığı ve çok sık karşılaştığı problem alanlarının başında yoksulluk, işsizlik ve bir nevi açlık olduğunu ifade eden Baydemir, "Artık insan onuruna, çok ciddi bir şekilde bu toplumun kültürel ve inançsal değerlerine de zarar veren bir seviyeye gelmiş bulunuyor" diye konuştu. 15 günde bir halk günü toplantıları düzenlediklerini de ekleyen Başkan Baydemir, toplantıya katılan yurttaşların yüzde 95'inin istihdama ve yoksulluğun giderilmesine yönelik ekonomik talepler olduğuna vurgu yaptı. Kentin dinamikleri olarak neler yapabiliriz sorusunun cevabını tartışmak ve bu sorun için bir araya gelmenin önemine de değinen Başkan Baydemir, bu yönde atılan adımlara ve gösterilen çabalara da dikkat çekerek, ancak bu çabaların bir yerde birleştirilmesinin önemine değindi. Baydemir, buradan yola çıkarak dağınıklığı önleyip, kurulacak bir dernek veya vakıf gibi bir organizasyon ile biraraya gelmenin daha verimli olacağını söyledi. Birlik için atılacak adımlarla kısmi çözümlerin doğabileceğine de işaret eden Başkan Baydemir, yatırım yapacak kurum ve kişilerin zorlanması ile ilk adımın atılabileceğini söyledi. Diyarbakır'daki iş adamları ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında yaptıkları çalışmalardan da söz eden Başkan Baydemir, yakında yapacakları Amerika ziyaretinde de bu çalışmalara ağırlık verileceğini söyledi. Toplantıya katılan iş adamaları ve sivil toplum örgüt temsilcileri de bu toplantıya öncülük eden Başkan Baydemir'e teşekkür ederken, geç kalınmış olan bu birlikteliğin önemine işaret ettiler. Bunun için danışma kurulunun kurulması da öneriler arasında yer aldı.

Toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar DESOP, DİSİAD, DİGİAD, MUSİAD, GÜNSİAD,GÜNGİAD, Kasaplar Derneği, TMMOB,Diyarbakır Ticaret Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabipler Odası, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD, Diyarbakır Demokrasi Platformu, Yerel Gündem 21, SHÇEK ve bireysel olarak katılan çok sayıda kurum temsilcisi yer aldı.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 19:08:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?