17
Mayıs
2024
Cuma
BİSMİL - DİYARBAKIR

Bismilliler ağalık düzenine isyan etti

Bismil İlçesi Sinan Köyü sakinleri, ağalarının topraklarını ellerinden aldığı gerekçesiyle Diyarbakır’a gelerek protesto yürüyüşü düzenlediler. Sinan köylüleri, "Devletimiz bize sahip çıkmazsa, AİHM’ne gideceğiz" dediler.

Diyarbakır’a 80 kilometre uzaklıkta bulunan 180 haneli Sinan Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, köy ağasını protesto gösterilerini bu sefer Diyarbakır merkezinde yaptılar. Sabah saatlerinde büyük bir araç konvoyuyla Urfakapı semtine gelen köylüler, buradan İstasyon Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüdüler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde kadın, çocuk, yaşlı demeden gelen kalabalık grup, ellerindeki pankart ve dövizler ile çevredeki vatandaşların oldukça dikkatini çekti. Urfakapı semtinden başlayan yürüyüş sırasında Sinan köylüleri, ’Köylü Milletin Efendisidir’, ’Köylüyüz, Haklıyız, İşgalciliğe karşıyız’, ’İşgalci ağalığa son’ pankartları eşliğinde İstasyon Meydanı’na kadar yürüdüler. Burada Sinanlı köylüleri adına basın açıklaması yapan Hasan Sıcaközül, yüzyıllardır bu köyde ikamet ettiklerini belirterek, "Reşit ve Cengiz Sinanlı ağaların dedesi ise Muş’tan gelerek Sinan köyümüze sonradan yerleşmişlerdir. Ağa köye geldikten sonra türlü oyunlar ile bizleri yaşamamıza rağmen ölü gösterip, tüm mal varlıklarımıza el koymuştur. Bu nedenle biz kendi topraklarımızı süremiyoruz. 42 bin dönüm olan ve çoğu sulu pamuk arazilerimiz ağaların işgali altındadır. Ancak biz ulu Önder’in "Köylü Milletin Efendisidir" sözünün tecellisi olarak Sinan köyümüzü ağalık isyanından kurtarıp topraklarımıza kavuşacağız" dedi.

Sinanlı köylüleri ise, Ağa Reşit Sinanlı’nın kendilerini dolandırdığını öne sürerek, "Biz dolandırıldığımızı doğrudan gelir desteği almak için başvurduğumuzda öğrendik. Biz sesimizi ilk olarak köyümüzde duyurmaya çalıştık. Ancak demek ki fazla duyuramamışız. Bu nedenle Diyarbakır merkeze gelerek burada eylem yapmaya karar verdik. Buradan bir ses çıkmazsa, Ankara’ya kadar yürüyeceğiz. Sonuç olarak bunların hiçbirinde hakkımız savunmaz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurup, hakkımızı orda arayacağız" şeklinde konuştular.

bismil
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 13:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih karakaş IP: 88.238.104.xxx Tarih : 9.11.2007 17:20:03

bismilliler bende bismilliyim fatih sizi özlüyorum