23
Mayıs
2024
Perşembe
BİSMİL - DİYARBAKIR

Mezar yeri bile bulamıyorlar!

Bismil'in Sinan Köyü’nde, önceki gün vefat eden Emin Sıcaküzül (55) isimli köylünün cenazesi, yıllar sonra yeniden açılan ve 2 cenazenin bulunduğu bir mezara defnedildi.

Yaşlı köylünün cenazesi, çürüyen 2 cesetten geriye kalan kafa taslarının yanına gömülürken, Sinan köylüleri, ağanın başka bir mezar yeri açılmasına izin vermediği için cenazeleri üst üstü defnetmek zorunda kaldıklarını ileri sürdü.

Geçtiğimiz aylarda seslerini duyurmak için köyden gelerek Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda çadır kuran ve 2 gün boyunca eylem yapan Sinan Köyü sakinlerinin dramı bitmiyor. Ağalık sistemine başkaldıran yaşamları, Kemal Sunal ve Şener Şen’in birlikte oynadığı komedi filmi Kibar Feyzo’nun senaryosuna benzeyen köylüler, bu kez acı bir görüntüyle kamuoyunun karşısına çıktı.

31 Mayıs Salı günü ölen Emin Sıcaküzül’ün cenazesi, "yer olmadığı" için 2 cenazenin birlikte gömüldüğü mezara defnedildi. Cenaze yakını Maliki Avanaş, İstanbul’da yaşayan ve bütün köyün mülkiyetini elinde bulunduran ağanın, "Cenazelerinizi üst üste gömün" diyerek yeni mezar yeri açılmasına izin vermediğini söyledi.

Aynı gün başka bir kadının daha vefat ettiğini, ancak onun komşu köye defnedildiğini anlatan Avanaş, "Ama bizim imkanımız olmadığı için başka bir mezar yeri bulamadık. Bu nedenle eski mezarı açıp cenazeyi buraya gömüyoruz. Ağa ’Cenazelerinizi üst üste gömün’ diyor, yapabileceğimiz bir şey yok. Bütün köy onun. Ağa ne yeni mezar yaptırıyor, ne de eski kabristan içerisine yeni mezar açmamıza izin veriyor. Daha önce iki cenaze koyduğumuz mezara üçüncü cenazeyi de defnettik" dedi.

Ağaya yönelik tepkilerini dile getirmek için geçtiğimiz Mart ayında 200 kişiyle Ankara’ya gelerek protesto gösterileri yaptıklarını hatırlatan Avanaş, "Bazı kişiler ’3 cenaze bir mezara konulur mu?’ diye bize tepki gösteriyor. Yer olmayınca ne yapalım? Şimdiye kadar kimse sesimizi duymadı, bize inanmadılar. İşte görsünler, bütün Türkiye bu vahşeti ve vicdansızlığı görsün" şeklinde tepki gösterdi.

Öte yandan, Sinan Köyü’nden oluşturulan bir heyetin, önceki hafta Siirt’e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek sıkıntılarını anlattığı, Erdoğan’ın ise, "Kimseyi kimseye ezdirmeyiz" şeklinde yardım sözü verdiği belirtildi. Ağalık sisteminin bitmesini isteyen Sinan Köyü’nde oturan yaklaşık 200 kişi, Mart ayında Başkent’te çadır kurarak eylem yapmıştı.

Çoluk çocuk, genç yaşlı yollara dökülerek Ankara’ya gelen köylüler, "Ağalık sistemine son" ve "Yaşasın Cumhuriyet" sloganları atarak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Köylüler adına basın açıklaması yapan Sinan Sever, şunları söylemişti:

"İşte bizler sesini duyurmaya çalışan yüzlerce çiftçi, ırgat, çoluk-çocuğuz. Şimdi de Ankara sokaklarındayız. Sesimizi duymayanlara başkentimizden seslenmek için yollar düştük."

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 14:01:12
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 10:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?