18
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİL - DİYARBAKIR

İHD 2004 TEN MUTLU ÇIKTI

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Mihdi Perinçek, “2004, insan hakları adına memnuniyet verici gelişmelere tanıklık ettiğimiz bir yıl oldu’’ dedi.
Perinçek, İHD Diyarbakır şube binasında düzenlediği basın toplantısında, farklı dillerde yayın, özel dil kurslarının açılması, toplantı ve gösteri hakkına yönelik düzenlemeler, dernekler kanununda yapılan değişiklik, yeni Türk Ceza Kanunu’nun çıkarılması, DEP’li milletvekillerinin serbest bırakılması ile İnsan Hakları İl Kurullarının yeniden düzenlenmesi girişiminin sevindirici olduğunu söyledi.  
Türkiye’de insan hakları ihlallerinin er veya geç asgari düzeye ineceğine inandıklarını belirten Perinçek, ancak bunun tek başına demokratikleşme ve aydınlık bir gelecek için yeterli olmadığını bildirdi.
TBMM’nin öncülüğünde, sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle ‘Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu’ kurulmasını öneren Mihdi Perinçek, şöyle dedi: ‘’2004,insan hakları adına memnuniyet verici gelişmelere tanıklık ettiğimiz bir yıl oldu. İhlallerinin önlenmesinde yerel yöneticilerin ve mülki amirlerin rolü son derece önemlidir. Her ay yoğun hak ihlallerinin  yaşandığı bu kentimize yeni atanan valinin uygulamaları, kentte gözle görülür iyileşmeleri beraberinde getirmiştir. Son üç aylık insan hakları bilançosu incelendiğinde de görüleceği üzere, işkence başta olmak üzere birçok hak ihlali başlığında çok önemli düşüşler yaşanmıştır. Bu gelişmeler oldukça önemli ve sevindiricidir.’’
2004’TE NELER OLDU?
İHD verilerine göre, geçen 3 yıl boyunca hak ihlallerinde, her alanda giderek yükselen bir grafik görüldüğüne dikkat çekildi. Buna göre, 2002 yılında sadece 14 olan çatışmalardaki can kayıpları, 2003’te 104’e, 2004’te ise 219’a yükseldi. Faili meçhul cinayet ve yargısız infazlarda da aynı yükseliş görüldü. 2002 yılında 41 olan ölüm sayısı, 2003’te 80’e, 2004’te ise 68’e çıktı. Son 3 yıl içinde işkence nedeniyle yapılan başvuruların toplamı bin 57 olarak belirlenirken, 77 kişi görev yerinden sürgüne gönderildi, 887 kişi ise idari soruşturma ve cezaya uğradı.   
diyarbakır söz
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 18:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?