17
Mayıs
2024
Cuma
ERGANİ - DİYARBAKIR

Diyarbakır:Ergani'de çevreciler eylem yaptı

Ergani Otogarı’nda toplanan binlerce kişi çimento fabrikası yakınlarında platform oluşturarak, fabrikaya filtre takılması için slogan attı. Ergani-Diyarbakır Karayolu’nu yarım saat trafiğe kapatan öfkeli halk, çimento fabrikasının yol açtığı kirliliğin önlenmesi için fabrika önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine toplanan kalabalık, açıklamayı fabrikanın yan tarafındaki tarlada yaptı. Çimento Fabrikası’ndan çıkan toz ve dumanı protesto etmek için yürüyüşe katılan Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, vatandaşlara seslenerek, "Çimento Fabrikası’ndan çıkan toz ve dumanı önlemek için Çevre İl Müdürlüğü’ne yazışmalarda bulunduk. Tüm yetkili mercilere sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama sonuç alamadık. Demokratik bir anlayışla sivil toplum örgütleriyle insan sağlığı için yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldı. Bizler Ergani Çimento Fabrikası’nın kapatılmasını istemiyoruz. Toz ve duman solumakta istemiyoruz. Kaymakam ve Valimizi göreve davet ediyoruz. Bu çimento fabrikasına çözüm getirilmesini istiyoruz" dedi.


Basın açıklaması yapan sivil toplum örgütleri ise fabrikanın havaya yaymış olduğu çimento tozunun insan sağlığını tehdit ettiğini belerterek, "İnsan sağlığını tehdit eden ve bölgemiz toprağında var olan asbest maddesi nedeniyle, halk arasında ’çermik’ hastalığı olarak bilinen akciğer ve gırtlak rahatsızlığı vakalarına ve ölümlerine sıkça rastlandığı bilinmektedir. Özellikle çimento tozunun hakim rüzgarlarla birlikte Ergani’deki yerleşim yerleri üzerinde seyretmesi, bu kanser riskini daha da arttırmaktadır. Çimento fabrikasının meydana getirdiği zararlardan biride doğanın ekolojik dengesini bozmakla birlikte, çevresindeki tarım arazilerini çoraklaştırmış ve bu tarlalar üzerinde artık tarım yapılamaz bir hale getirmiştir" dedi.
Kalabalık grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

DİYARBAKIR(İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 10:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?