30
Mayıs
2024
Perşembe
ERGANİ - DİYARBAKIR

Musluktan su yerine petrol aktı!

Zengin petrol yatakların bulunduğu Diyarbakır Ergani ilçesine bağlı Hendek köyünde içme suyuna petrol karışınca musluklarda su ile birlikte petrol akmaya başladı. Temiz su sıkıntısının yaşandığı köyde suya karışan petrolün nedeni araştırılıyor.

Ergani ilçesinden 40 kilometre uzaklıkta bulunan 80 haneli bin 200 nüfuslu Hendek köyünde bir haftadan bu yana kuyu renge bürünen sudan petrol kokusu gelmeye başladı. Köylüler suda oluşan anormalliği Ergani İlçe Kaymakamlığı'na bildirdi. Kaymakamlık, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'nda bağlı Çevre Sağlık ekiplerinden oluşan bir heyeti görevlendirdi. Heyet köye giderek evlerin musluklarından akan numune aldı.

Musluklardan alınan numune örnekler laboratuara gönderildi. Yapılan analizlerde sudan çıkan sonuçlar görevli ve köylülere şaşırttı. Sudaki koku ve kirliğinin nedeninin petrol olduğu anlaşıldı. Kaymakamlık köye haber göndererek, ikinci bir emre kadar suyun tüketilmemesi uyarısında bulundu. Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü ekipleri köyde yapacakları araştırmanın ardında petrolün kaynağı ortaya çıkarılacak. Ergani'de yaptıkları rutin su analizleri sırasında kirliliğin tespit

edildiğini anlatan Ergani İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hıdır Çağal, yaptıkları su analizinde suda petrol tespit ettiklerini söyledi.

Sorunu yerinde incelemek için köye giden Dr. Hıdır Çelik, "Çevre Sağlık ekiplerimizin yapmış olduğu rutin kontrol ve köylülerin şikayeti üzerinde hafta başında içme sularında aldığımız numunelerde suda petrol tespit ettik. Suda petrol kokusu geldiği gibi elimizi su ile temas ettiğimizde kayganlık hissi oluşuyor. Köyde potansiyel bir hastalığın oluşmaması için gerekli tedbirleri aldık" dedi.

Köylülerin kirli suyu fark edip kullanmamasından dolayı su nedeniyle rahatsızlık başvurusu almadıklarını anlatan Dr. Çelik, "İçme suyu olarak, köylüler kuyu ve birde eski kaynak suyunu kullanıyorlar. Ancak, kaynak suyunun analizini de yaptığımızda, koli basiline rastladık. Bu incelememin ardından Ergani Kaymakamı'na acil önlemler alınması yönünde rapor sunacağım" diye konuştu.

Hendek köyü Muhtarı Tahsin Bozkaplan ise, "Suyumuz bir anda bulanıklaştı ve kokmaya başladık. Hayvanların suyu içmemesi üzerine yetkilileri durumdan haberdar ettik. Bu durum karşısında çok şaşırdık. Şu an su ihtiyacını eski kuyudan karşılıyoruz. Ancak bu ihtiyacımızı karşılamıyor. Çeşmeden akan suyu hayvanlarımızda içmiyor, bir kaç hayvanımız telef oldu. Çocuklarımız hasta oldu. Buran önce bir çare bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Köyde oturan diğer vatandaşlar da içme suyunu kullanamadıklarını ve bu nedenle içme suyu sıkıntısı çektiklerini, bir an önce sorunlarına çare bulunmasını istedi.

Kırsal alanda 1 ay önce petrol arama çalışmaları yapıldığını anlatan köylüler, muhtarlarının inceleme yapılması için TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'ne numune götürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2011 Salı 15:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?