1
Haziran
2024
Cumartesi
ERGANİ - DİYARBAKIR

Ergani'de bahar şenlikleri

Ergani’ye bağlı Hilar köyünde, ’Bahar ve Mesire Şenlikleri’ düzenlendi. Ergani Tarih ve Kültür Derneği ile Ergani Belediyesi tarafından düzenlenen şenlik için sabahın erken saatlerinde Hilar köyüne akın eden binlerce kişi, köy girişinde jandarmanın kontrolünden geçti.

Bahar şenliklerine gelen ziyaretçiler, aynı zamanda tarihi mağaraları gezerek ilçenin tarihi hakkında bilgi aldı. Havanın sıcak olması nedeniyle bayılan birçok kişi, ambulanslarla Ergani Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. ’Bahar ve Mesire Şenlikleri’ adı altında düzenlenen festivalin, tarihi yer olan Hilar ve Çayönü’nün dünyaya tanıtılması ve turizme açılması amaçlı olduğunu belirten Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, "Tarihi belgelerden öğrendiğimiz kadarıyla Hilar Mağaraları veya ’Çemekoteber’, yani ’Çayönü’, tarihi kalıntılarıyla insanlığın göçebelikten yerleşik düzene geçtiği kutsal mekanlardan sayılmaktadır. Bu tarihe sahip çıkılması, bilimsel arkeolojik araştırmalar yapılarak gün ışığına çıkarılması hepimizin başlıca görevidir. Dünyaya uygarlığın yayıldığı Mezopotamya topraklarındaki bu değerler, dünya tarihi açısından barışın, kardeşliğin, çok kültürlülüğün ve birlikte yaşamanın tesisi için çok önemli mekanlardır. Bu şenliklerimizi, festivallerimizi halkımızla birlikte kutlamamız da bu amaca yöneliktir. İnsan, ancak ulusal ve tarihi değerleri koruduğu oranda çağdaş uygarlığa, evrensel kültür değerlerinin oluşmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunabilir" dedi.

Tarihi Hilar Mağaraları ve Çayönü için belediyeye düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Bingöl, "Ergani’ye ve bu tarihi yerleşim birimlerine sahip çıkacağız. Bir proje dahilinde bütün dost kuruluşlarla ortak hareket edip, altyapı hizmetlerini vermeye çalışacağız" diye konuştu.

Bahar ve mesire şenliklerine DEHAP Başkan Yardımcısı Veli Büyük Şahin, Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi Belediye Başkanı Emrullah Cin, parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlikte sahne alan Erganili ses sanatçısı Kemal Yaman, okuduğu Kürtçe şarkılarla alandaki binlerce kişiyi coşturdu. Yöreye ait halk oyunlarının ardından sahne alan Koma Azad Grubu da izleyenlere müzik ziyafeti verdi. 6 saat süren şenlikler, olaysız şekilde sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2005 Pazartesi 14:14:33
Güncelleme :10 Haziran 2005 Cuma 23:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?