19
Mayıs
2024
Pazar
ERGANİ - DİYARBAKIR

Erganililer festivalde buluştu

Ergani Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Tarih ve Kültür Festivali'nde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Yöresel yemeklerin tanıtıldığı festivalde, ayrıca ilçede her yıl yapılmakta olan bağ bozumu köylülerce canlandırıldı. Tarihi sit alanında bulunan mağaralar, rehberler eşliğinde gezildi.

Festivalde konuşan Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, ilçede bulunan Hilar Mağaralarının önemine değindi. 'İnsanoğlunun ilk yerleşik düzene geçtiği yer' olarak bilinen Hilar Mağaralarının 10 bin yıllık tarihe sahip olduğunu hatırlatan Bingöl, "Bu zenginliğimizi önce Türkiye'ye sonra dünyaya tanıtmak, hepimizin görevidir" dedi. Bingöl, "Yöremizin tanıtılması için Türkçe, İngilizce ve Kürtçe dillerinden yazılmış broşürler yapıp, bunları hem elden dağıtacağız hem de internet vasıtasıyla duyuracağız” diye konuştu.

Hilar Mağaraları

Hilar Mağaralarında yaşayan insanlar, burada hayvanları evcilleştirmeyi öğrendiler. İnsanoğlu zamanla burada bakırı işlemeyi, kerpiç yapmayı ve taşları yontarak şekil vermeyi öğrendi. Daha sonra tarımın geliştiği yöre, Mezopotamya'nın merkezi haline geldi. Bu gelişmeler sayesinde,  önemli ticaret yolları da buradan geçti.

Ergani
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 09:22:17
Güncelleme :21 Ekim 2004 Perşembe 18:04:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?