19
Mayıs
2024
Pazar
ERGANİ - DİYARBAKIR

HİLAR MAĞARALARI TURİZME AÇILIYOR

 
         Diyarbakır Valisi Efkan Ala, 1991 yılında terör nedeniyle durdurulan Çayönü mevkiindeki kazı çalışmalarının tekrar başlayacağını ve Hilar Mağaraları'nın turizme açılacağını söyledi.
Diyarbakır'ın Ergani İlçesi yakınlarında bulunan ve dünyanın ilk yerleşim birimlerinden biri olan Hilar Mağaraları Çayönü bölgesinde incelemeler yapan Diyarbakır Valisi Efkan Ala, bölgenin turizme kazandırılacağını kaydetti. Kazı alanının ardından Hilar Mağaraları'nı gezen Vali Ala, birçok yerin defineciler tarafından kazılarak talan edildiğini ifade eden yetkililere, "Herkese söyleyin, bu adamlar burada yaşadığı zaman bırakın parayı, demir bile icat edilmemişti" dedi.
Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Çayönü'nün, turizmin gelişmesinde lokomotif olabilecek bir yer olduğunu kaydederek, "Bilimsel verilere göre, insanoğlu ilk defa burada yerleşik hayata geçerek tarımsal faaliyette bulunmaya başlıyor. O bakımdan Çayönü, dünyada bilinen en eski yerleşim yeri. 1991 yılından beri terör nedeniyle kazı çalışmaları durdurulmuş. Biz de tekrar faaliyete geçirip turizme açacağız" dedi.
 
           Ayrıca şehir merkezinde bulunan  Eski Hükümet konağını gezen Vali Ala kaymakam Abdulkadir Güven’den bilgi aldı. Tarihi  hükümet konağının   kütüphane yapılacağını söyledi.
ERgani İHA ESAT tAŞTEKİN-Erganihaber gazetesi
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 10:59:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?