17
Mayıs
2024
Cuma
ERGANİ - DİYARBAKIR

İngiliz Tarihçi Collins Ergani'de

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ne gelen İngiliz tarih araştırmacısı Andrew Collins, tarihi Çayönü kalıntılarının bulunduğu bölgeyi gezdi.
Kültür ve Sanat Festivali nedeniyle eşi Sue Collins ile birlikte Diyarbakır'da bulunan İngiliz tarih araştırmacısı ve yazar Andrew Collins, bugün Ergani İlçesine gelerek, Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl'ü ziyaret etti. Ergani'ye geliş amaçlarının milattan önce 7 bin yılına dayanan ilk yerleşim birimi Çayönü kalıntılarını görmek olduğunu belirten Collins, Başkan Nadir Bingöl ile birlikte mağaraları gezdi. Çayönü'nün tarihi geçmişi ile çok eskilere dayandığını ve bu nedenle dünyada önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Collins, "Burayı yetkililerin ciddi anlamda korumaya alması gerekir. Burada yapılan arkeoloji kazılarında insan kafatasları farklı yerlerde bulunuyordu. Rivayete göre o dönem yaşayan insanların gelenekleri icabı, ölünce kafatasları kötülükten korunmak için evlerinde bir yerde saklanıyordu. Bu şekilde ölen kişinin kötülüklerden korunduğuna inanılıyordu. Ama bu bilgilerin tersine bu insanlar bir şeye adak adıyorlardı. Kurban olarak insanların kafasını keserek öldürüyorlardı" dedi.
Daha sonra Hilar mağaralarını gezen Collins, mağaralarda bulunan kabartma yazı ve şekillerinin Bizans dönemine ait olduğunu söyledi. Collins ayrıca, Çayönü bölgesinde yaşayan insanların Ürdün'de bulunan tarihi Petra kentine gidip geldiklerini, orada yaşayan insanların yaşam tarzında benzerlik olduğunu söyledi.
DİYARBAKIR - İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2004 Salı 02:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?