23
Mayıs
2024
Perşembe
ERGANİ - DİYARBAKIR

Sertifikalı tohuma devlet desteği

Ergani Tarım Müdürü Aziz Polat, sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek verileceğini söyledi. Polat, Ergani’de sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırarak, tahıl üretiminin arttırılması için çalıştıklarını söyledi.

Polat, "Bakanlığımız, 2005 yılında sertifikalı tohumluk desteklemelerine yeni bir uygulama getirdi. Arpa ve buğday başta olmak üzere yulaf, çavdar, çeltik, mercimek ve patatesin sertifikalı tohumlukları ile sertifikalı fidan kullanılarak üretim yapılan alanlar, destekleme kapsamına alınacak. Destekler, ’Doğrudan Gelir Desteği’ne ilave olarak arazi üzerinden yapılacak. Hedef, üreticinin teknoloji kullanımını teşvik etmektir. Bu destekler, sadece ülke içinde üretilip sertifikalandırılan tohumlukları kullanan çiftçilere verilecek. Üreticilerin geç kalınmadan bilgilendirilmesine çalışıyoruz. Yazlık ekim ve dikim faaliyetleri başladı. Ödenmesi gereken miktarlarda, dekar başına kullanılan tohumluk miktarı ve fiyatı dikkate alındı" dedi.

Ergani Tarım Müdürü Polat’ın verdiği bilgiye göre, ürünler ve dekar başına ödeme miktarları şöyle: "Buğday, arpa, yulaf ve çavdar için 3 YTL. Çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 5 YTL. Patates için 18 YTL, sertifikalı fidan kullanılarak meyve bahçesi ve çilek tesisi 90 YTL ve meyve bahçe tesisi 125 YTL."

Ödemeler, yazlık ekimler için Haziran-Temmuz, güzlük ekimler için de Aralık-Ocak ve Şubat ayları içerisinde gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2005 Cumartesi 19:30:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?