2
Haziran
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Yıllar sonra ipekböcekçiliği

Diyarbakır'da ipekböcekçiliği yıllar sonra hayat buldu. Köyden kente yaşanan iş göçünü önlemek için 2002 yılında Kulp İlçesi'nde başlatılan ipekböcekçiliği projesi sayesinde, 750 aile geçimini sağlıyor.

Güneydoğu'da köyden kente iş göçünü önlemek ve alternatif gelir kaynakları oluşturmak için Diyarbakır Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve Bursa Koza Birlik Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle 2002 yılında başlatılan ipekböcekçiliği projesi, hızla yayılıyor.

İpekböcekçiliğinin kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesinde büyük rol oynadığını ifade eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kudbettin Arzu, "Kulp İlçesi'ne bağlı 20 köyde başlatılan proje sayesinde ipekböcekçiliğini eski günlerine kavuşturacağız" dedi.

İpekböceklerinin besin kaynağı olan dut ağaçlarının yoğun olduğu Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde, 200 üretici ile başlatılan proje sayesinde bugün 20 köyde, yaklaşık 750 aileye geçim kaynağı doğdu.

Koza Birlik Genel Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak üreticilere verilen ipekböcekçiliği tohumları, yine aynı kurum tarafından yaş koza olarak satın alındığı için üreticiler pazar sıkıntısı yaşamıyor.

1930'lu yıllarda İstanbul ve Bursa'dan sonra 3. ipekböcekçiliği merkezi olan Diyarbakır'da, 1984 yılından sonra yaşanan birtakım sıkıntıların artmasıyla sektör bir anda yok olmaya yüz tuttu ve dokumacılık sanatı adeta öldü.

İpekböcekçiliğinin yıllar sonra eski günlerine kavuştuğunu belirten TSO Başkanı Kudbettin Arzu, "Diyarbakır'ın milli bir gelir kaynağı olarak ün kazanan ipekböcekçiliği, yaşanan bazı olaylardan sonra üreticiler tarafından terk edilmişti.

2002 yılında ipekböcekçiliği dokumacılığını, geliştirmek için dut ağaçlarının yoğun olduğu Kulp İlçesi'ndeki köylerde başlattık. 200 aile ile başlattığımız proje sayesinde, bugün 750 aile gelir elde ediyor. İpekböcekçiliği, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesinde büyük rol oynamaktadır.

Bu proje sayesinde hem ipekböcekçiliğini eski günlerine kavuşturacağız, hem de dokuma sanatını genişleteceğiz" dedi.

Türkiye'de yardımcı bir tarımsal faaliyet olarak yapılan ipekböcekçiliği, ilk kez 4 bin yıl önce Çinliler tarafından yapılmaya başlandı ve uzun yıllar sonra bütün dünyaya yayıldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 12:03:11
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 11:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şermin akkartal IP: 85.110.21.xxx Tarih : 24.05.2007 18:20:11
fırat ünivesitesi h.ali akın myo ipekböcekciliği bölümü mezunuyum.internet sitenizdeki ipekböceği ile ilgili gelişmeleri okudum ve sizleri tebrik etmek istedim.başarılar dilerim.