19
Mayıs
2024
Pazar
LİCE - DİYARBAKIR
Belediye Sayfaları

AB'nin Lice çıkarması

Sabah saatlerinde helikopterle Lice İlçesi’ne bağlı Tuzla Köyü’ne giden Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen, köydeki vatandaşları ziyaret ederek, evleri gezdi. Köyde ekmek pişiren Hatice Demirbaş isimli kadının kendisine ikram ettiği tandır ekmeğini yiyen Verheugen, bölge kadınlarının köydeki sorunlarını dinledi.

Ardından köy meydanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Verheugen, köydeki hayatın güvenlik ve ekonomik durumunu görmek amacıyla buraya geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"AB ile Türkiye arasındaki işbirliği çerçevesinde, Güneydoğu’ya özel önem vermektedir. Bölgede ekonomik, sosyal farklılıkların ortadan kaldırılması, köye dönüşlerin sağlanması konusunda AB olarak baskı yapıyoruz. Buradaki insanlardan çok önemli bilgiler aldık. Görüyoruz ki şiddet ve çatışma ortamı her zaman felaketle sonuçlanıyor. Herkes barış içinde yaşamak istiyor. Türkiye’nin alması gereken iki önemli kural vardır. Birincisi Kürtler’e siyasal ve kültürel hakların verilmesi. Geç de olsa bu adımlar atıldı. Bunların başlangıç olduğunu söyleyebilirim. İkincisi ekonomik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasında hükümetin teşvik etmesi. Güneydoğu’da, insanlar köylere dönmeleri konusunda, hükümet tarafından teşvik edilmelidir. Çünkü bu köyde yaşamak, şehirdeki gecekondulardan yaşamaktan kat kat iyidir."
Köylülere evlerinin yapılması konusunda destek verilmesi gerektiğini kaydeden Verheugen, "Sonuç olarak bu sorunun çözümünün en iyi yolu, Türkiye’nin demokratikleşme sürecini desteklemesidir. Bu süreç yıllar önce başladı, AB ile gelişiyor. AB perspektifi demokratikleştirmenin en iyi teşvikidir. Özellikle insanların AB’yi çekici bulması beni memnun etti. İnsanların umut ve beklentileri omzuma büyük bir yük bindirdi. Bu yükün altından kalkabilecek miyim bilmiyorum" diye konuştu.

Daha sonra helikopter ile Lice’den ayrılan Verheugen, Diyarbakır Barosu’nu ziyaret ederek, Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ile görüştü. KAMER’i de ziyaret edecek olan Verheugen, Süryani Ortodoks Kilisesi’ne giderek din adamları ile görüşecek.

.
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 14:12:12
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 16:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?