18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

2 köyde kuduz karantinası

Kilis'in Gülbaba ve Çerçili köylerinde 2 kişiyi ısıran köpeğin kuduz çıkması üzerine caltına alındı.

Kilis'in Suriye sınırında bulunan Gülbaba ile Çerçili köylerinde 4 gün önce Suriye'den mayınlı sahayı kullanarak Türkiye'ye girdiği iddia edilen bir köpeğin 2 kişiyi ısırması üzerine olayı duyan köylüler, köpeği tüfekle vurarak öldürdü. Olayın bildirilmesi üzerine Tarım İl Müdürlüğü ekipleri köye gelerek öldürülen köpeği Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdi. Burada yapılan inceleme neticesinde köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine 2 kişi Kilis Devlet Hastanesi'nde aşılanarak tedavi altına alındı. Tarım İl Müdürlüğü Gülbaba ile Çerçili köyünün giriş ve çıkışlarına "Bu köyde kuduz hastalığı vardır" yazılı tabela astı.

Yetkililer, Gülbaba ile Çerçili köyünde sahipsiz bir köpeğin 2 vatandaşı ısırdığını belirterek, "Bazı hayvanlara saldırması üzerine durumundan şüphe edilen köpek köylüler tarafından öldürülerek İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne ihbar edilmiştir. Görevli personel tarafından köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nün köpeğin kuduz olduğunu bildirilmesi üzerine toplanan İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu tarafından çeşitli tedbirler alınmaya başlanmıştır.

Hastalığa duyarlı olan hayvan nevilerine koruyucu olarak aşı tatbik edilmesine ve aşısız hayvan bırakılmaması, hastalığa müdahale tarihine kadar ölen hayvanların kadavraları ve derileri toplatılarak en az 1.5 metre derinliğindeki çukurlara kireçlenerek gömülmesi, et yiyen, tek tırnaklı ve sığırlarda 6 ay; koyun, keçi, domuz ve kanatlılarda 3 ay süre ile kordon konulup kuduz görülen 2 köye hayvan ve hayvan maddeleri ile yiyeceklerin giriş ve çıkışının önlenmesi kararlaştırıldı" dedi.

Gülbaba Köyü Muhtarı Mustafa Yıldırım ise, Suriye'den gelen kuduz köpeğin Gülbaba ve Cerçili köyünde 2 kişiyi ısırdığını vurgulayarak, "Köpeği öldürdükten sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdik. Köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine vatandaşları uyardık. Köpeğin ısırdığı 2 kişinin aşısı yapıldı. Sağlık durumları iyi. Köyü karantinayı aldık. Genelde bu tür hayvanlar Suriye'den geliyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2007 Cumartesi 11:52:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?