25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Çobanbey Tren İstasyonu açılıyor

TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, Çobanbey Tren İstasyonu'nun 12 Eylül'de açılmasıyla Ortadoğu ülkelerine, özellikle Suriye'ye ihracatın uzun bir aradan sonra demir yoluyla sağlanacağını bildirdi. 

Köprülü, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep ve Kilis il sınırları dahilindeki Karkamış-Çobanbey demir yolu hattının 56 kilometre uzunluğa sahip olduğunu vurgulayarak, 1912'de tren işletmeciliği hizmetine açılan hattın Nusaybin'e ve Suriye'nin başkenti Şam'a ulaştığını belirtti. 1981 yılına kadar aktif olan Karkamış-Çobanbey hattının, İran-Irak Savaşı nedeniyle 1981 yılında kapatıldığını ifade eden Köprülü, "10 Mayıs 2004 tarihinde Ankara'da imzalanan Türkiye-Suriye Arasında Karma Ulaştırma Komisyonu toplantı protokolü, 22 Aralık 2004 tarihinde Şam'da imzalanan Türkiye-Suriye Arasında Serbest Ticaret Alanı ve 7-8 Nisan 2005 tarihinde DPT önderliğinde Gaziantep'te düzenlenen Türkiye-Suriye Bölgeler Arası İşbirliği Programı Ortak İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı mutabakat zaptıyla Kilis Valiliği ve TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü'nce yürütülecek çalışmalar protokole bağlanarak, Çobanbey Hudut Kapısı'nın açılışıyla ilgili çalışmalar başlamıştır. Çobanbey Hudut Kapısı'nın açılışıyla, Türkiye-Suriye ikili ilişkileri gelişecek, AB ve Türkiye'nin Ortadoğu ile ulaşımı güçlenecek, Ortadoğu ülkelerine, özellikle Suriye'ye ihracat uzun bir aradan sonra tekrar demir yoluyla sağlanacaktır. GAP-DAP bölgelerinde üretilen sanayi mamullerinin ve tarım ürünlerinin Çobanbey üzerinden Suriye ve Ortadoğu ülkelerine daha kısa mesafede taşınması sağlanacaktır. Çukurova bölgesine canlılık getirecek, bu bölgeden yapılacak ithalat ve ihracat hareketlenecektir. Meydan-ı Ekber ile Nusaybin Hudut Kapısı'ndaki vagon ve yük birikimleri önlenecektir. Gaziantep-Kilis-Halep ve Şam cazibe merkezi haline gelecektir" diye konuştu. 

Karkamış-Çobanbey istasyonları arasındaki bakım ve onarım çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Köprülü, Çobanbey Tren İstasyonu'nun 12 Eylül'de düzenlenecek törenle açılacağını bildirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 13:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?