18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Deprem eğitim tırı Kilis'te

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ile Türkiye Vodafone Vakfı tarafından hazırlanan Deprem Eğitim TIR'ı Kilis'e geldi.

Cumhuriyet Alanı'nda kapılarını Kilisliler'e açan AKUT TIR'ı yoğun ilgi ile karşılandı. Halkla İlişkiler Direktörü Melih Çardak, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yüzde 95'inin deprem riski taşıdığını belirtti.

Çardak, "Deprem bilincinin toplumun tüm kesimlerine anlatılması için şu ana kadar 43 ili gezen ve 81 ili dolaşacak olan TIR'ımız Kilis'e geldi. Gezici Eğitim Merkezi haline dönüştürdüğümüz bir TIR, bir midibüs ve bir binek araçtan oluşan ve yurt genelinde 130 gün sürecek olan bu etkinlikte, 20 kişilik ekibimizle birlikte Türkiye'deki 81 ile AKUT'un 13 yıllık bilgi birikimini taşımayı arzulamaktayız.Ciddi bir ön hazırlık süreci sonrasında hayata geçirdiğimiz bu proje çerçevesinde tüm yurtta Valiliklerimizin koordinasyonuyla; ‘Deprem öncesi, sırası, sonrası’ konulu resim sergisi, deprem temalı eğitim filmleri, Türkiye'nin önemli ve geniş bir kesim tarafından sözü dinlenen sanatçılarının deprem uyarı filmleri, izleyicilerin de katılımıyla depremden korunma temalı doğaçlama tiyatro gösterisi ve halka açık deprem seminerleri planlandı. Bu projenin en önemli ve kalıcı parçası olarak da, elinizde tuttuğunuz, 1 milyon adet olarak basılan engelliler, çocuklar ve ebeveynler gibi toplumun tüm kesimleri için hazırlanmış; deprem öncesi, sırası, sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenlerin yer aldığı 64 sayfalık bu özgün Deprem Eğitimi El Kitabımızla, projemiz Türkiye'nin en kapsamlı gezici deprem eğitimine dönüştü” dedi.

On yıllar süren plansızlık, düşüncesizlik ve ciddiyetsizlik nedeniyle afet ve deprem konularında büyük eksikleri ve zayıf noktaları olan toplumun, bu çabalarla afete dayanıklı bir topluma dönüştürülmesine bir nebze olsun katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydeden Çardak, şunları söyledi:

“Çünkü biliyoruz ki depremden en az zararla kurtulabilmenin önkoşulu depreme ve onun meydana getirebileceği zararlara hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri önceden almış olmaktır. Toplumumuz ne kadar hazırlıklı olursa, yaşanacak acılar o kadar azalır, arama kurtarma ekiplerine de o kadar az iş düşer.Afete hazırlık konusunda toplumda önemli bir bilinç düzeyi oluşturmayı hedeflediğimiz bu projede, doğal afetler konusunda bilgili ve hazırlıklı olmanın toplumlar açısından hayati bir konu olduğu ancak afete hazırlık konusunda toplumumuzda çok ciddi eksiklikler, hatta ölümcül yanlış bilgiler bulunduğu gerçeğinden hareket ediyoruz. Bu projeyle, afete hazırlıksız ve bilinçsiz bir toplum olmaktan çıkıp bilinçli yurttaşlara sahip, duyarlı ve korunma kültürü gelişmiş bir toplum inşa etmeyi hedefliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 10:51:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?