25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Durdurun Bu Tüketiciyi Soyanları...!

İlimizde son günlerde özellikle kırsalda, köylerimizde tüketicilerimize çeşitli ürünleri kapıdan satış olarak sunan üç firma hasıl oldu. Bu firmalar çekiliş ve hediye kazandırdıklarını söyleyerek ürün pazarlamada ve kapıdan satış uygulamaları yaparak insanımızı dolandırmaktadır.

YARGITAY, “hediye kazandınız” diyerek, tüketicilere kalitesiz malları pahalıya satan kapıdan pazarlamacıların dolandırıcılık suçuyla yargılanmalarına karar vermiştir. Böylece, tüketicileri kapıda kandıran pazarlamacılar, 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra, elde ettikleri haksız kazancın da iki katını ödemek zorunda kalacak.

Ev ve işyerlerini kapı kapı dolaşıp, “hediye kazandınız” diyerek, tüketicilere kalitesiz malları değerinin üç katı fiyatla satan pazarlama şirketleri artık, dolandırıcı muamelesi görecektir. Bundan böyle, tüketicileri kandıran bu tip kapıdan pazarlama şirketleri, Türk Ceza Kanunu'nun 503'ncü maddesi kapsamında yargılanacak. Böylece, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının yanı sıra, elde ettikleri haksız kazancın iki katını da ödemek zorunda kalacaklar. Bu da, Yargıtay Altıncı Dairesi'nin 2001/10687 sayılı kararıyla gerçekleşti.

Yargıtay aldığı bu karara gerekçe olarak, kapıdan pazarlama şirketlerinin hileli söz ve davranışlarla tüketicilerin irade ve karar özgürlüğünü etkileyip, yanıltarak, haksız çıkar sağlamalarını gösterdi.

Tüketici Yasası da, kapıdan satışlarda tüketicilerin aldatılmasını engellenmesi için 7 günlük cayma hakkı tanıyor. Bunun sonucunda tüketiciler, pazarlama şirketine 7 gün içinde noter aracılığıyla ürünü almaktan vaz geçtiğine dair bir ihtarname gönderdiği taktirde, sözleşmeyi feshedebiliyor. Ürünü iade edip, ödediği peşinatla, imzaladığı senetleri geri alabiliyor. Ancak, bazı pazarlamacılar, müşterinin bilgisizliğinden yararlanarak, tüketicilerin bu yasal hakkı kullanmalarını engelliyor.

Buna rağmen köy köy dolaşan Yeni Sümer Ticaret (İstanbul), Anadolu Sanayi Ticaret (İstanbul), Eren Medikal (Adana) isimli firmalar hediye kazandınız diyerek tüketicilerin bilinçsizliğinden yararlanarak onları aldatmaktadır. Tüketicilerimize açık senet imzalattırarak onları borçlandırmakta ve dolandırmaktadırlar.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Yasası hükümlerine uymamakta sözleşme yapmadan satış yaparak yasayı bilmeyenleri mağdur etmektedirler. Yine derneğimiz tarafından yapılan araştırmalarda bu üç firmanın da sanayi bakanlığından almış oldukları satış izin belgelerinin olmadığı kanaati oluşmuştur. Zira Sanayi bakanlığından belge almış bir firma sözleşme yapmadan satış yapılmasının mümkün olmadığını bildiği gibi, bir ürünü asla üç veya beş katı bir fiyata satmaz. Yine çekiliş yapmak ve promosyon dağıtmak yasa ile koşulları belirlenmiş olup, herhangi bir kişi veya kurum kendi kafasına göre piyango düzenleyemez. Kesinlikle bu firmalardan alışveriş yapmayınız, 10 liralık malı sizin konuyu bilmemenizden yararlanarak beş altı kat fazla rakamlara satmakta, Yapılması Zorunlu Oolan Sözleşmeyi Yapmamakta ve açık senet alarak ileride sizleri ödemediğiniz taktirde haciz işlemi ile karşı karşıya getirmektedirler. İlgilileri bu firmaların ilimizde satışlarının önlenmesi konusunda göreve davet eder, tüm hem şehrilerimizi ve tüm tüketicilerimizi uyarmayı görev saymaktayız.

Esen kalın...

Ecz. Kahraman Ünler
TÜKODER Kilis Şube Bşk.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 20:34:26
Güncelleme :4 Mart 2006 Cumartesi 20:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?