24
Mayıs
2024
Cuma
KİLİS

Hisarcıklıoğlu Kilis'te

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son 5 yıldır toplam yüzde 43 büyüdüğünü, bunun da özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, onuruna Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) tarafından verilen yemeğe katıldı. Hisarcıklıoğlu, sinevizyon eşliğinde yaptığı konuşmada, hedeflerinin birinci etapta Türkiye'yi dünyanın ilk 10 zengin ülkesi arasına sokmak olduğunu vurgulayarak, "Bunun için devletten para istemiyoruz. Rakiplerimizle aynı standartları istiyoruz.

 Eskiden biz hep kamu eliyle büyümeye kalkardık, kamu eliyle büyümeye kalktığınız zaman da kaynak da olmadığı için Hazine'de, bir sene büyürdük ertesi sene kriz. Şimdi 5 yıldır krizi görmüyorsak, özel sektör dinamizmiyle yaşadığımız için krizi görmüyoruz. 

Bazıları soruyor, 'büyüdük mü, bizi kandırıyorlar mı?' diyorlar. Ülke büyüdü ama bunun refah payını hissetmiyoruz. Kamu bütçesinden sözederken devletin giderlerini karşılamak için ya borç yada vergi alması gerekiyor" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, uygulanan program çerçevesinde devletin bütçe açığının giderek azaldığını belirterek, "Ekonomi büyüyor diyoruz, fakat enerji ihtiyacı düşüyor, bu olmaz. Bu durum kayıtdışı ekonomiden kaynaklanıyor. Sistem, insanları kayıtdışı ekonomiye itmektedir. Herkes kayıt altına girsin. Girmezseniz büyümeniz mümkün değil. Küçük iş yapanlara hayat hakkı yok. Ancak kayıtlı ekonomide büyünür. Eğer vergi oranları artarsa, kayıtdışı ekonomi de artar. Bu sistemi kökten değiştirin. Bu sistemle kayıtlı ekonomiye geçmek mümkün değil. Kaynağı devlete biz veriyoruz. Ama verdiğimiz kaynağın, verginin nereye harcandığını soramıyoruz. Benim paramın nereye harcandığını sorabilmem için kayıt altına girmem gerekiyor" diye konuştu.
 
Hisarcıklıoğlu, büyümenin sürekliliği için yapısal reformları tamamlamak gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin yüzde 7.5 büyüme hızını sürdürmesi durumunda 2019 yılında kişi başına milli gelirinin 21 bin doları bulacağını, böylelikle de AB'deki kişi başına gelir düzeyinin yakalayabileceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2002 yılı da dahil, son 5 yılda toplam yüzde 43 büyüdüğünü, bunun da özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. 

Yemek sonrası Rifat Hisarcıklıoğlu'na üzerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Kilis Ticaret ve Sanayi Odası yazılı yorgan ve çeşitli hediyeler armağan edildi.
İha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2007 Cumartesi 01:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?