19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Horozkarası mevsimi

Kilis'te piyasaya çıkan horozkarası üzüm, 1 TL 50 kuruştan satışa sunuluyor.

Kilislilerin "Kara inci" olarak adlandırdıkları horozkarası üzüme yörede sofralık tüketildiği için yoğun ilgi gösteriliyor. Normal üzümlerden önce yetiştiği için sofralık olarak tüketilen horozkarası üzüm 1 TL 50 kuruştan satılıyor.

Üzüm üreticileri, horozkarası üzüme ilginin diğer üzüm çeşitlerine göre fazla olduğunu belirterek, "Bu yıl horozkarası üzüm önceki yıllara oranla az, çünkü kuraklık nedeniyle üzüm yok denecek kadar azdır. Bu sebeple önceki yıllara oranla horozkarası üzüm bulmak piyasada zorlaştı.

Bazı üzüm bağlarında horozkarası üzüm diğer bağlara göre önce yetişiyor. Horozkarası üzümün kendine has bir tadı ve kokusu vardır. Diğer üzüm çeşitlerinden önce yetiştiği için sofralık olarak tüketiliyor" dedi.

Üzüm üreticileri, kentte yetiştirilen üzüm çeşitlerinin yüzde 90'ının sanayide kullanıldığı belirterek, "Yörede yetiştirilen üzümler yaş ve kuru üzüm olarak Suma Fabrikası tarafından satın alınıyor. Suma Fabrikası'na üzümlerini vermek istemeyen üreticiler ise ürünlerini pekmez üretiminde kullanılıyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 16:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?