19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

İnanlı'da Hıfzıssıhha denetimi

Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı, Vali Turhan Ayvaz Başkanlığında yapıldı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısının gündeminde kanalizasyon suyu ile yapılan bahçe ve tarla sulamaları oluşturduğu bildirildi.

Atık su ile yapılan bahçe ve tarla sulamaları konusunda kurula bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, "Şehrimizin güney kısmında İnanlı deresi kenarında arazi ve bahçeleri bulunan ve geçimini arazilerine sebze ve hububat ekerek temin eden kişilerin birçoğunun sulama suyu ihtiyacını küçük setler oluşturarak veya doğrudan arklar yaparak, İnanlı deresine verilen şehrin kanalizasyon suyundan sağladıklarını, bunun toplum sağlığının korunması noktasında önemli bir problem oluşturduğunu, içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde ilimizde maalesef su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda artış yaşandığını ve ilimizde salgın bir hastalıkla karşılaşmadan gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

İl Tarım Müdürü Ali Eker ise kentlerin kanalizasyon sistemlerinden ve endüstri atık su sistemlerinden gelen pis sularla tarımsal üretim amacıyla toprakların sulanmasının birçok sorunların ortaya çıkmasına sebep olduğunu vurguladı.

Eker, "Bu pis suların kolay ayrışabilir organik maddelerin yanı sıra çeşitli tuzlar, ağır metaller, azot ve fosfor gibi besin maddeleri, çeşitli yapay organik maddeler, deterjan kalıntıları içermektedir. Bunlardan dolayı toprakların besin maddesi statüsü ve dinamiği değişti. Toprakta doğal olarak bulunmayan veya düşük düzeylerde bulunan bir çok zararlı madde açısından toprakta zenginleşme meydana geldi. Bu maddeler, bitkilerin gelişmesini engellediğini, toprakların tuzlanmasına veya çoraklaşmasına sebep oluyor" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Vali Turhan Ayvaz ile birlikte Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Kadan, İl Emniyet Müdürü Kadir Esir, Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz, İl Tarım Müdürü Ali Eker, İl Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Metin ve İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, atık su ile sulama yapılan İnanlı köyüne gidildi.

Vali Ayvaz, İnanlı köyünde halkının konuyla ilgili şikayetlerini dinledi. İnceleme sırasında derede açıktan akan atık suyun sınıra kadar hat döşenerek kapalı bir ortama alınması ve çalışmaların hemen başlatılması talimatını veren Vali Ayvaz, konunun halk sağlığı açısından çok ciddi boyutlarda olduğunu, kimsenin vatandaşların sağlıklarını tehlikeye düşürecek şekilde ürün yetiştirmeye hakkı olmadığını ifade etti.

Vali Ayvaz, 2008 yılında Hıfzıssıhha Kurulu'nda konuyla ilgili kararların alındığını ve atık su ile sulama yapılmasının önlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları yapmaları noktasında ilgili tüm kurumların uyarıldığını, oluşturulan ekiplerce sürekli
denetimlerin yapılacağını ve atık su ile sulama yapılan kişilerin tarlalarının sürdürülerek savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 14:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?