26
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Kadına yönelik şiddetle mücadele

Eğitim Sen Kilis İl Temsilciliği Kadın Sekreteri Sema Erkan, 2008 yılı Türkiye'de kadına yönelik şiddet açısından kara bir yıl olduğunu söyledi.

Sema Erkan, yaptığı yazılı açıklamada, geçen bir kaç yıl içinde, AB sürecinin zorlamaları ve kadın hareketinin yürüttüğü mücadelenin kısmen sonuç verdiğini belirtti.

Erkan, açıklamasına şöyle devam etti;

"Yeni Medeni Kanunu'nun çıkartılması, Ceza Kanunu'na kadına yönelik şiddeti önleyici maddelerin eklenmesi ve Anayasa'ya pozitif ayrımcılık ilkesinin konması gibi hukuksal düzeyde kimi olumlu düzenlemelerin yapılması umut vermişti. Ancak bu yıl cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddete ilişkin bir ilerlemeden söz etmenin imkanı yoktur. Aksine bu konuda bir çok açıdan gerileme yaşanmıştır. Bu sisteminden beslenen ve onu pekiştiren her türlü eylem ve uygulama, kadına yönelik şiddeti de arttırmaktadır. Bu doğrultuda, ülkemizde giderek yükselen ırkçı şovenist linç kültürü, artan çatışmalar, militarist değerlerin yüceltilmesi ve bireysel silahlanmanın artması kadına yönelik şiddeti de arttırmaktadır. Barışa duyduğumuz özlemin arttığı bir dönemde, "barış yürüyüşçüsü" İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın, bindiği aracın sahibince tecavüze uğrayarak katledilmesi hepimizi derinden yaraladı. Araç sürücüsünde cisimleşen erkek şiddeti, barış kelebeğini hunharca katletmişti. Ulusal ve uluslararası bağlayıcı hukuk düzenlemeleri uyarınca, kadına yönelik şiddeti önleyici düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde toplumun şiddetten arındırılması, toplumsal barışın sağlanması için her tür ayrımcılık önlenmeli ve toplumsal sorunlara yönelik demokratik çözümü esas alan politikalar geliştirilmelidir. Başta eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik olmak üzere kamusal hizmetlere, kültürel ve çevresel kaynaklara bütçeden daha fazla pay ayrılmalıdır. İş Kanunundaki işyerinde cinsel taciz bölümü tanımı da eklenerek etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrımcılık da bir şiddettir ve kadınların işe giriş ile işyerinde karşılaştıkları her türlü ayrımcı uygulamaya son verilmelidir. 25 Kasım'da bir kez daha kadınlara uygulanan her türlü şiddeti kınıyoruz. Ve geleceğin ellerimizde olduğu inancıyla, mücadelemizi bütün eşitsizlikler yok oluncaya dek sürdüreceğimizi bildiriyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 13:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?