26
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Kasaplar bitme noktasında

ET FİYATLARININ ARTMAMASI İÇİN TEDBİR ALINMASI İSTENDİ

Kilis Kasaplar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şevket Memiler, et fiyatlarının artmaması için canlı koyun ve büyük baş hayvan ithalatının serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Memiler, yaptığı açıklamada et fiyatlarının yükselmemesi için yıllardan beri yetkilileri uyardıklarını belirterek, "Kaliteli damızlık koyun ve damızlık inek ithalatı serbest bırakılması gerekiyor. Türkiye'de uygulanan yanlış hayvanlık politikası nedeniyle canlı koyun sayısının 40 milyondan 10 milyona geriledi. Hayvanlığın geliştirilmesi için teşvik şarttır. Eğer gereken teşvik verilmez ise hayvancılık biteceği gibi kırmızı ette bulmak imkansız hale gelecektir. Fiyatlar çok yükselecektir. Kurban bayramı nedeniyle ete talep düştü. Ama buna rağmen canlı koyun fiyatlarında yüzde 10 ile 15 arasında bir artış var. Bunun nedeni ise eskiden beyaz et sektöründe olan büyük firmalar, kırmızı et piyasasına el atınca küçük üreteci bitme noktasına geldi.

Canlı hayvan üretimi desteklendiği zaman süt ve süt ürünleri de gelişecek. Bizim hükümete bir önerimiz var. Yem fiyatlarındaki vergileri kaldırılsın, ette uygulanan KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülsün böylece et fiyatları otomatik olarak yüzde 20 oranında düşecektir. Anında fiyatlara yansıtırız. Yüzde 7'lik KDV yüzde 13'lükte diğer vergiler düşerse etin fiyatı yüzde 20 oranında düşer. Kasaplar olarak ete zam yapma taraftarı değiliz. Çünkü et zam geldiği zaman insanların alım gücü düşecek, dolayısıyla bizimde işlerimiz düşecek. Hiç bir esnaf müşterisini kaybetmek istemez. Et fiyatlarının yükselmesinde kasapların hiç bir suçu yoktur. Yetkililerden, et fiyatlarının düşmesi konusunda destek, yakın ilgi ve alaka bekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 13:27:05
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 20:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?