24
Mayıs
2024
Cuma
KİLİS

Kilis Belediye Başkanı 'toprak satıldı' haberlerine tepkili

Bulut, bazı gazetelerde yer alan haberlerde, 54 milyon 940 bin 860 metrekarelik 603 arazinin, 228 Suriyeli tarafından satın alınarak, Kilis’in Suriyeliler tarafından işgal edilmiş gibi gösterildiğini ifade etti.

 Bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve eksik bilgi edinmeden kaynaklandığını belirten Bulut, Suriye vatandaşlarının Kilis’ten arazi ve mülk satın almalarının yasal olarak mümkün olmadığına işaret ederek, "Cumhuriyet sonrası tel örgülerin çekilmesi ve sınırın yeniden belirlenmesi ile Türk vatandaşlarının Suriye’de, Suriyeliler’in de Türkiye’de arazisi kalmıştır. Türkiye ile Suriye arasında yıllarca süren emlak görüşmelerinden bir sonuç alınamadığı gibi Suriye Devleti ülkelerinde bulunan Türkler’e ait malları devletleştirmiştir. Devletleştirmek demek, el koymak anlamına gelir. Yani bu topraklar kamulaştırılmadan, istimlak çalışmaları yapılmadan ve Türkler’e bedelleri ödenmeden adeta Türkler’in toprakları gasp edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti de anlaşmalara yanaşmayan Suriye’nin bu tutumuna rağmen, Suriyeliler’e ait arazi ve mülkleri kiraya vermiştir" dedi.

2003 yılında çıkarılan yabancıların mülk edinmesine dair kanunun, Suriyeliler’i bağlamadığını vurgulayan Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, "Herkes yasayı incelemeden konuşuyor. Suriye ile Türkiye arasında emlak görüşmeleri tamamlanmadığı için bu yasadan Suriyeliler faydalanamamaktadır. Suriyeli bir ilaç firması Kilis’e ilaç fabrikası kurmak için girişimlerde bulundu. Ama Suriyeliler’in arazi edinememesi yüzünden problemin çözülmesi için belediye olarak biz devreye girdik. Kendilerine ’bir anonim şirket kurun, belediye olarak biz de bu fabrikaya ortak olalım ve arsa verelim’ dedik. Bunu teklif etmemizdeki neden yasadan kaynaklanıyor. Ancak bir şirketin Türk ortağı var ise gerekli izin alındıktan sonra ancak izin veriliyor. Kilis’te Suriyeliler’in arazi satın almaları yasal olarak mümkün değil. Basında yer alan rakamlar, Kilis’teki Suriyeliler’e ait olan malların rakamlarıdır. Yeni bir şey yok, eski kayıtlar yeniymiş gibi yazılmış" şeklinde konuştu.

iha-kilis
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 13:17:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?