18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kilis'te 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Kilis'te coşku içinde kutlanırken, aşırı sıcak nedeniyle bayılan öğrenciler oldu Kilis'teki kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. 19 Mayıs coşkusu daha sonra şehir stadyumunda yapılan törenle devam etti.

Törenlere, Vali Nevzat Turhan, Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mürsel Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl, daire amirleri, adli, askeri ve mülki erkan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Havalanın sıcak olması nedeniyle bazı öğrenciler baygınlık geçirirken, sağlık ekipleri ambulans öğrencilere müdahale etti. Protokol konuşmalarının uzaması nedeniyle sıcaktan bunalan öğrencilere, arkadaşları tarafından su dağıtıldı. Bazı öğrenciler ise itfaiye aracından bidonla su doldurarak, arkadaşlarına dağıtması dikkat çekti.

Vali Turhan, Belediye Başkanı Bulut ve Garnizon Komutanı Şahin'in öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başlayan törenlerde, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Vali Nevzat Turhan, Türk halkının Birinci Dünya Savaşı'nın uzun ve çetin süren mücadele ve meşakkatli yıllarının miras bıraktığı yokluk ve gözyaşının ıstırabı ile kıvrandığını hatırlatarak, "Bedelini yüz binlerce şehit vererek elde ettiğimiz kutsal topraklarımız, binlerce yıllık kin ve nefreti taşıyan işgal kuvvetlerinin intikam ve hırs kokan saldırıları ile işgale uğruyordu. Tarih bir kaz daha tekerrür etmiş kahramanını, kendisini kurtaracak, milleti ile bütünleşecek evladını bulmuştu. Beklenen kıvılcım, Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıkışı ile parlayıp Anadolu topraklarına yayıldı. Büyük Atatürk, Samsun'a çıkarken, Türk milletinin asaletine ve kahramanlığına güveniyor, onun esarete asla boyun eğmeyeceğine inanıyordu. Türk milleti, Mustafa Kemal'in önderliğinde giriştiği, kurtuluş savaşından muzaffer olarak çıkarak yurdumuzu iç ve dış düşmanlardan temizledi ve ülkenin ufku yeniden açılarak her karışı için can verilen topraklarımız üzerinde yeni çağdaş laik Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur" dedi.

Konuşmalardan sonra Gençlik Andı ve Gençlik Marşı okunup, 400 metre koşusu düzenlendi. Öğrencilerin gösterisi büyük ilgiyle karşılandı. Dev Türk bayraklarını taşıyan öğrenciler ile mehter takımı yoğun alkış alırken, törenlerin gün boyunca devam edeceği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 16:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?