19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Kilis'te ilkyardım eğitimi

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, Sağlık Müdürlüğü tarafından Emniyet, Jandarma ve İtfaiye personeline temel ilk yardım eğitimi düzenlendiğini söyledi.
Dr. Turgay Happani, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Temel İlk Yardım Eğitimi verildiğini belirtti. 

Happani, "Adana İl Sağlık Müdürlüğü ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen Belediye İtfaiye Binası eğitim salonunda yapıldı. Eğitime İl Jandarma Komutanlığı'ndan 10, İl Emniyet Müdürlüğü'nden 5 ve İtfaiye Müdürlüğünden 5 olmak üzere toplam 20 kursiyer katıldı. Kursiyerlere, kalp durması, solunum durması, yaralanmalar, yanıklar, arı ve yılan sokmaları, zehirlenmeler, bayılmalar, kanamalar, kırık, çıkık ve burkulmalar, kafa travmaları ve omurilik yaralanmaları gibi bir çok ilkyardımı ilgilendiren durumlarda sağlık personeli tarafından müdahale edilinceye kadar geçen sürede yapılması gerekenler, teorik ve pratik uygulamalar şeklinde anlatıldı. Kursa, Kilis 7 Aralık Üniversitesinden öğretim görevlisi Nilgün Ulutaşdemir, Adana İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. Mustafa Şigan ve Kilis İl Sağlık Müdürlüğü'nden Gökhan Talşuk eğitimci olarak katıldılar" dedi. 

Happani, vatandaş olarak ilkyardım konusunda hala yeterli bilince sahip olunmadığını belirterek, "Her yıl yaklaşık 6 bin civarında vatandaşımızın trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Ölümlerin yüzde10'luk kısmı kazadan sonraki panik anında yaşanıyor ve hastaların karga tulumba taşındığı ilk 5 dakika içerisinde oluyor. Bu bilinçsiz yapılan taşınma sırasında bir çok kazazedeye yarar yerine zarar veriliyor. Yaralıların bir kısmı ölüyor, bir kısmında ise kalıcı sakatlıklar oluşmasına neden oluyor. 112 acil yardım ekipleri gelinceye kadar geçen bu 5-10 dakikalık sürede doğru bir ilkyardım yapılır ise bu ölümlerin ve sakatlanmaların büyük bir kısmı önlenebilecektir. Unutmayalım ki bir gün ilkyardıma kendimiz, ailemizden birileri, birlikte çalıştığımız mesai arkadaşlarımızın ihtiyacı olabilir. Bu nedenle toplumda ilkyardım bilincini ne kadar çok yerleştirir ve ilkyardımcı sayısını ne kadar çok artırırsak kaza ve yaralanmalar sonrası görülen ölüm ve sakatlıklar da o derece azalacak ve biz de sevdiklerimizi kaybetmenin acısını yaşamamış olacağız" dedi.
Happani, eğitim sonrasında yapılan teorik ve pratik sınavda başarılı olan katılımcılara, Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalarının daha sonra düzenlenecek törenle verileceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 18:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?