19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Kilis'te STM sevinci

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Kilis'e Sınır Ticaret Merkezi'nin (STM) kurulmasına dair yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tarafından imzalanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Milletvekili Devecioğlu, İHA'ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tarafından onaylanan STM'lerin sınır illerindeki esnaf ve tüccara, komşu ülke ile doğrudan ticaret yetkisi verileceğini belirtti. Devecioğlu, "Böylece orta vadede her ilde ortalama bin esnaf ve tüccarın uygulamadan yararlanır hale getirilecek. STM'ler sanayi ürünlerinde olduğu gibi sınır ticareti kapsamında tarım ürünleri ithalatında da gümrük vergilerinin kaldırılması, ithalatta formalitelerin azaltılması öngörülüyor.

İthalatta miktar limiti yanında alternatif olarak 100 milyon dolar ülke limiti getirilirken, ihracatta sınır bulunmuyor. Yaşam standartlarının düşük ve işsizliğin ciddi boyutlarda olduğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ekonomik, sınai ve ticari faaliyetlere ivme kazandırılması, bölgedeki esnaf ve tacirler için komşu ülkelere ticaret merkezleri vasıtasıyla ticaret yapılarak ihracatın arttırılması ve vergi kolaylıkları sağlanarak il ihtiyaçları dahiline ithalat yapılması amacıyla STM'ler kuruluyor.

Kilis, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinde STM kurulması öngörülüyor. Bu illere komşu olan Erzurum, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır ve Adıyaman'ın da STM'lerden yapılacak ticaretten belli şartlar dahilinde yararlanması sağlandı. Mevzuat uyarınca, STM'yi işletmek üzere, il özel idaresi, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, il ve ilçe ticaret odaları veya il ve ilçe ticaret ve sanayi odaları ile en az iki ihracatçı birliği
tarafından bir anonim şirket kuruluyor. STM'de ticaret yapabilmek için ayrıca izin alıp mağaza açmak gerekiyor. STM'lerden ticareti teşvik amacıyla, sanayi ürünleri ithalatında, normal ithalatlarda alınması gereken vergi fonlar alınmazken sadece KDV ve ÖTV;nin tamamı, tarım ürünlerinde ise söz ithalatta alınması gereken vergi ve fonların yüzde 60'ı ile KDV'nin tamamı alınıyor" dedi.

STM'lerde ithalatta gümrük vergilerinin, sanayi ürünlerine ek olarak tarım ürünleri için de sıfırlanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Devecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tacir ve ayrıca esnafa da komşu ülkeyle doğrudan ihracat ve ithalat yapma yetkisi verilecek. Orta vadede, her ilde en az bin tacir ve esnafın uygulamadan yararlanır hale gelmesi öngörülüyor. STM'lerin idaresi, İşletici AŞ'den il özel idarelerine devredilecek. İthalat uygunluk belgesindeki imza sayısı 7'den 2;ye düşürülerek bürokratik süreç kısaltılacak. İthalatta, miktar kotasına alternatif olarak, 'değer limiti' uygulaması getirilerek, bir komşu ülkeden yılda azami 100 milyon dolara kadar ithalat yapma imkanı sağlanacak. Gözetime tabi ürünlerin de ithal edilebilmesi suretiyle ithalatta ürün çeşitliliğine gidilmesi öngörülüyor. Tacire güven esası bağlamında, standart ve güvenlik kontrolünün ilgili mevzuat kapsamında iç piyasada yapılması sağlanacak. Sınır ticareti kapsamında ihraç edilen ürünler arasında, inşaat ve yapı malzemeleri (demir, çimento, kiremit, boya, kapı kolu, pvc, boru bağlantı parçaları), oto yedek parçası, ev tekstili (döşemelik kumaş, perde), ev eşyaları (beyaz eşya, televizyon, soba,
yemek takımı, ütü, mobilya, yatak) bulunuyor."

Devecioğlu, STM kurulması ile birlikte Kilis'te bir hareketlilik beklediklerini belirterek, "Kilisliler, 50 bin dolara kadar Suriye'den ticaret yapma imkanı bulacak. Buda Kilis ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Yasa çıktı. Bundan sonra uygulaması ve işlemlerin hızla yapılması ve STM'lerden en iyi şekilde yararlanmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 16:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?