18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kilis'te teknokent çalışmaları

Kilis Valisi Nevzat Turhan, Teknopark Projesi'nin bölgede organik tarım faaliyetlerini master seviyesine çıkartacağı gibi tarımla sanayiini entegre edeceğini ve bu proje çerçevesinde bir üniversitenin kurulmasının bile olası olduğunu söyledi. 

Vali Nevzat Turhan, geçtiğimiz hafta Kilis Belediyesi'nde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Başbakanlık Yatırım Destek ve Promosyon Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Genel Başkanı Hasan Ekşi, Kilis Valisi Nevzat Turhan, AK Parti Kilis Milletvekili Veli Kaya ve Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Avrupa Odalar Uzmanlar Birliği Genel Müdürü Adrea Giannetto, FAA World Yönetim Kurulu Başkanı Giardano Luminoso, ADD Mimari tasarım ve Geliştirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Michele Molina ve Planet Food World şirketinden Fahad El Nabbia ile Türk ve yabancı teknik ekiplerin katılımıyla görüşmeleri yapılan Teknopark Projesi'ni değerlendirdi. 

Bu projenin, içişleri bakanlığından yakın arkadaşı olan GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası oluştuğunu belirten Vali Turhan, görüşme sonrası, proje için Kilis'in ev sahipliği yapacağını Özgül'e bildirdiğini ifade etti. 

Bu görüşmeden sonra Kilis'teki şartları incelediğini kaydeden Vali Turhan, Teknopark Projesinin oluşum aşamasını şöyle özetledi: 

"Daha sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü ve Kilis Defterdarlığı bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüğü ile Teknopark projesi için 26 bin dönüm hazine arazisinin bulunup bulunmadığı değerlendirildi. Bu arada konuyla ilgili olarak GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve beraberinde GAP Şanlıurfa Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Bey Kilise geldi. Bu görüşmeler devam ederken benim Kilis Belediye Başkanı ve Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne talimatlarım doğrultusunda arkadaşların tespit ettiği Polateli İlçesi sınırları içerisinde yer alan arazinin uygun olabileceği bildirildi. Tespit edilen arazinin yeterli olabileceği ve bu 26 bin dönümlük arazinin 20 bin dönümünün hazine arazisi olduğu bildirildi. Bu tespitlerden sonra Ankara ile yapılan görüşmelerden sonra hemen proje ile ilgili heyetin Kilis'e gelme arzusu içerisinde olduğu belirtildi. Bu heyetin içerisinde GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Hasan Ekşi, Mesut Şenol, Alparslan Korkmaz Avrupa heyetinden ise Giardano Luminoso, Avrupa Odalar Uzmanlar Birliği Genel Sekreteri Andrea Gıannetto, Planet Foot World Company Başkanı Fahaad El Nabia valilik makamımıza gelerek bilgi verdiler. Daha sonra belediyede yapılan toplantıda verilen bilgiler doğrultusunda hemen araziye gidildi. Polateli sınırları içerisindeki arazi toplu olarak gezildi. Polateli İlçesi'nde arazinin görünümü en yüksek alandan izlendi. Hem harita üzerinde hem arazinin fiziki görünümü üzerinde gerekli çalışmalar yapıldı. Heyet ilk planda bu araziyi çok beğendi. Projenin müspet olacağı konusunda görüş beyan ettiler. Bu konuda yapılacak çalışmaları en geç bir ay içerisinde bize aktaracaklarını bildirdiler." 

Teknopark Projesi için Valilik koordinatörlüğünde çeşitli heyetler oluşturacaklarını ifade eden Vali Turhan, "Çalışmaların devamı süresince Polateli İlçe Kaymakamı başkanlığında mahalli işlerin yürütümü ve koordinasyonu ile ilgili bir heyet oluşturulacak. Bu çerçevede yapılan çalışmalarda hemen hemen Kilis'in bütün ilgili üniteleri, sivil toplum örgütleri, ticaret ve sanayi odası, ziraat odası, diğer etkili sivil toplum örgütleri ve görev verdiğimiz takdirde belediyeler projeye katkı sağlayacaklar. Bu proje tamamen Valilik projesidir. Valiliğin koordinatörlüğünde yürütülen bir projedir" dedi. 

Tekonpark Projesi ile ilgili basında yer alan bazı haberlerin yanlış yazıldığına dikkat çeken Vali Turhan, "Bazı gazetelere bakıyorum, tamamen eksik bilgi, bilerek yanlış yazılmış, bilmemeleri mümkün değil" diye konuştu.

"PROJENİN KABUL GÖRECEĞİNE İNANIYORUZ" 

Projenin bölgede organik tarım faaliyetlerini master seviyesine çıkaracağının altını çizen Vali Turhan, projenin faydalarını şöyle anlattı: 

"Proje tarımla sanayiini entegre edecek. Proje kapsamında bir üniversitenin bile kurulması muhtemel. Proje ile 94 adet fabrika kurulması söz konusu. Tesis edilecek fabrikaların ürünlerini hem karayoluyla hem deniz yoluyla hem de havayoluyla pazarlanması konusunda bir entegre iletişim şebekesi ve tesisi kurulması söz konusu. Ayrıca bu proje kapsamında organik tarım yapılmasını sağlayacak çiftçiler sözleşmeli üretim platformu oluşturacak. Proje koordinatörlüğü çiftçilerle sözleşme ve pazarlık yaparak büyük ölçüde onların şartlarında üretilecek malların doğrudan müracaatı ve pazarlanması söz konusu. Ayrıca proje kapsamında yaklaşık 1000'e yakın istihdam yaratılması söz konusu. Projenin en önemli özelliği elde edilecek ürünleri sadece Türkiye ve Avrupa'ya değil Ortadoğu'ya da İpekyolu ile pazarlanmanın sağlanmasıdır. Ayrıca bu proje ile birlikte Öncüpınar Sınır Kapısı dolayısıyla Ortadoğu bölgelerine açılma imkanımız ve bunun için sınır kapısında bir serbest ticaret bölgesi ve sınır ticaret merkezi kurulması çalışmalarına başlanıyor. Bu proje kapsamında bizim mevcut sanayiimizin de gelişmesi sözkonusu. Biliyorsunuz bu organize sanayiimizin içinde ve gelişme yapılacak bölgelerde tarımsal üretimi sağlayan önemli tesisler yapılıyor. İşte zeytincilik ve zeytinyağı üretimi üzüm ve bağ üretiminin çeşitli versiyonlarla ortaya çıkardığı pekmez üretimi ve benzeri üzüm suyu ve aroma üretimi. Bu şekilde hem kendi başına tarımla sanayiini entegre ettiği gibi Kilis'teki sanayi potansiyelini artıracak. Bu safhada projenin değerlendirilmesi ve kabul görmesi söz konusu heyetin Türkiye sivil toplum örgütleri platformu başkanlığının ve daha fazla yabancı heyetin konuyla ilgili yapacağı çalışma ve değerlendirme sonucu ortaya çıkacaktır. Biz hemen hemen büyük oranda bu projenin kabul göreceğine ve şartları itibarı ile ilimizin organik yapısına, var olan zirai potansiyelimizin doğasına ve insan unsuruna uygun olduğuna inanıyoruz." 

Vali Turhan, Teknopark Proje ile ilgili yaptığı aa. Heyet ilk planda bu açıklamada, projenin önümüzdeki dönemlerde daha fazla performans kazanması için milletvekilleri ve diğer siyasi gruplarla işbirliği yaparak projenin bütün Kilisliler tarafından kabul edilmesi yönünde bir düşünce oluşturacaklarını da söyledi. Projenin kalkınma ve dışa açılma projesi olduğunu vurgulayan Vali Turhan, "Bu proje ilimizin önünü açma ve uluslararası platformda Kilis'in ev sahipliği yapabilme projesidir. Bu projeyle sadece tarım ve sanayi değil turizm potansiyeli, inanç turizmi ve Kilis'in var olan bakir kültür potansiyeli de ortaya çıkacaktır. Bu proje kapsamında ilimizi ziyaret edecek olan insanlar guruplar ve heyetler ilimizi dışarıda daha iyi tanıtarak turizm ve kültür potansiyelimize katkıda bulunacaklardır. Bu projenin uygulamasında biz elimize düşen görevi yapacağız. Ayrıca yöre halkının da bu projeyi daha iyi anlamasını sağlayacak tanıtım çalışmaları yapacağız. Bu nedenle bu projenin herkes tarafından benimsenmesi ve herkesin istifadesini sağlayacak bir proje haline gelmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Açıklamasında proje ile ilgili olarak bundan sonra yapılacaklarla ilgili de bilgi veren Vali Turhan, şunları kaydetti: 

"Şimdiye kadar projenin belli unsurlarını ortaya koyduktan sonra bu safhada neler yapmamız gerektiği konusunda küçük çapta teknik çalışmalar yaptık. Bundan sonraki aşamalarda da daha master düzeyde çalışmalar yapacağız. Daha önce bahsettiğim gibi heyetler oluşturarak bu heyetlerin bürokratik bir takım gecikmeleri bertaraf etmeleri sağlanacak. Bu çalışmalarda önemli olan bürokratik bazı gelişmelere mahal vermemek. Üst düzeyde çeşitli bakanlıklarla yapacağımız görüşmelerde bu hemen hemen bütün işlemlerin bizzat benim tarafımdan takip edilerek yapılmasını sağlamak bizim görevimiz. Ben Kilis'te yaptığımız işlerde, gerek hayırseverlerin yaptırdığı okullar ve diğer hayır işlerinde, üniversitenin açılması konusunda yapılan faaliyetlerde bütün çalışmaları bizzat takip ederek, sorumluluk alarak ve herhangi bir bürokratik engele tabi tutmadan bu çalışmaların yürütülmesini prensip olarak kabul ediyorum ve herkesin bu çalışmalara iştirak etmelerini değerlendiriyorum. Bu nedenle bu bütün gruplar, bu projenin başarılı olması için, Kilis'e kazandıracağı değerleri ve Kilis'in bu proje dolayısıyla alacağı önemi takdir ederek, projenin bütün unsurlarıyla bölgenin en önemli projesi olduğunu kabul ederek projeyi destekleyeceklerdir." 

Proje ile ilgili asıl çalışmaların bundan sonra başlayacağını ifade eden Vali Turhan, "Umarım bundan sonraki dönemde proje koordinatörlüğü ve Türkiye sivil toplum örgütleri platformu ve Avrupa uzmanlar gurubu tarafından yapılacak proje kısa zamanda sonuçlanır ve elde edilen sonuçlar ve verilen kararlara göre biz çalışmaları başlatırız. Bu projenin ilimizin yüzünü ağartacak, ekonomik potansiyelini olağanüstü şekilde yükseltecek ve Kilis ekonomisine ve tarihine önemli kazanımlar sağlayacak bir proje olduğunu belirtmek istiyorum. Projenin ülkemize, ilimize ve insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Görev alacak bütün destekleyici birimlere yerel yönetimlere ve sivil toplum örgütlerine halkımıza ve özellikle kırsal kesimdeki çiftçilerimize başarılar diliyorum" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 17:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet polat IP: 85.99.40.xxx Tarih : 23.02.2008 21:59:59

ne zaman başlanacak inşasına