18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kilis'te yatılı bayramlaşma coşkusu

Sınır ötesi yatılı bayramlaşma için Kilis Valiliği'ne başvuran 21 bin kişinin Suriye'deki akrabalarının yanlarına geçişi sorunsuz başladı.


Kilis Valiliği ile Halep Valiliği arasında imzalanan protokol gereği bu yıl 18.'si gerçekleştirilen yatılı bayramlaşma ilk kez izdiham yaşanmadan gerçekleşiyor. Türk ve Suriyeli yetkililerin, önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların tekrarlamaması için aldığı tedbirler nedeniyle işlemler hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Bayramlaşma için Suriye'deki yakınlarının yanına gelecek olan Kilisliler otogardan tahsis edilen araçlarla Öncüpınar Sınır Kapısı'na geliyor. Burada Kilis Valiliği tarafından kurulan dev çadırlarda işlemleri yapılan Türk vatandaşları izdiham yaşanmaması için işlemleri hızla yapıldıktan sonra kartlarını göstererek Suriye'ye geçmeye başladılar.


Halep Valiliği tarafından Esselame Sınır Kapısı'na konulan çadırlarda işlemleri yapılan Türk vatandaşları, Suriye tarafına geçiyor. Türk vatandaşları, Esselame Sınır Kapısı'na asılan Suriye Devlet Başkanı Dr. Beşar Esad'ın posterinin altından geçerek Suriye'deki yakınlarına beklemeden ulaşıyor. Türk ve Suriyeli yetkililerin, sınırın iki yakasında işlemlerin hızla yapılması ve önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için yoğun tedbirler aldığı gözlendi.
Kilisliler, Suriye'deki yakınlarının yanlarına hediye götürmeyi ihmal etmiyor. Bayramlaşma için 300 YTL değerinde eşya ve hediye serbest bırakıldı. Kilisliler, Suriye tarafındaki yakınlarına cam mutfak ürünleri, yorgan, battaniye ve diğer çeşitli hediyelik eşya götürdüler.


Bayramlaşmak için başvuran 21 bin kişi bugün ve yarın Suriye'deki yakınlarının yanlarına gidecek. Suriye tarafında Kilis'ten gelecek yakınlarını bekleyen Suriyeliler, uzun kuyruklar oluştururken, buluşma esnasında duygulu anlar yaşandı.
Sınırın iki yakasında 2 bin civarında güvenlik görevlisi işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması için çaba sarf ederken, Kilis Emniyet Müdürlüğü'nde gece çalışan personel izne ayrılmayarak, sabah saatlerinden itibaren geçişlerin hızlı yapılması için otogar başta olmak üzere Öncüpınar Sınır Kapısı'nda görev yaptı. 3 saat içerisinde 7 bin kişinin Suriye'ye geçmesi sağlanırken, akşam saatlerine kadar 10 bin 500 kişinin Suriye tarafına geçmesi bekleniyor. Suriye'ye geçişlerin hızlı bir şekilde yapılması ve izdiham yaşanmaması üzerine geceden çıkan polis memurlarına izin verildi.


Kilisliler, geçişlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, "Yakınlarımız ile bayramlaşmanın heyecanı içerisindeyiz. Kilis ve Halep Valilerine teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 13:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat özalp IP: 88.231.43.xxx Tarih : 10.12.2008 17:18:08

peki suriyede kaç gün kalabilme şansları var acaba ? çok acil bilgisi olan arkadaşlar cvp yazabilirmi