25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

KİTSO'dan "Yanlış Fide" iddiası

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Özçiloğlu, İl Tarım Müdürlüğü'nün dağıttığı Gemlik türü zeytin fidesinin Kilis'in iklim yapısına ters olduğunu ve kentte zeytinciliği yok edeceğini iddia etti. 

Özçiloğlu, Kilis'in kendine has zeytin ağacı bulunduğunu ve bu ağaçlardan dünya standartlarının üzerinde yağ verimi elde edildiğini belirtti. Zeytin üreticilerinin, atadan babadan kalma yöntemlerle üretim yaptığına dikkat çeken Özçiloğlu, "2000 yılından beri Valilik ve İl Tarım Müdürlüğü, zeytincilikte bir çığır açacağı iddiasıyla sofralık Gemlik türü zeytin fideleri dağıtımı gerçekleştirmeye başladı. Kentin iklim yapısına ters ve yağ oranı düşük olan bu zeytin fidelerinden Kilisliler, ilerleyen günlerde zarar görecektir" dedi. 

İl Tarım Müdürlüğü'nün, yöreye özgü zeytin fidesi üreterek dağıtma yerine, Ege Bölgesi'nden getirilen zeytin fidelerini üreticilere dağıttığına işaret eden Özçiloğlu, "Kilis'te, Gemlik türü zeytin fidelerinden alınacak zeytinlerin yağ oranı düşük olduğu için üretici ürün kaybına uğrayacak. Üreticinin sofralık türü zeytinleri paketleyip satacak gücü de yok. Ege'de sofralık zeytinin pazar bulacağı ve işleneceği tesisler var. Kilis'te böyle bir tesis yok. Yanlıştan bir an önce dönülüp, kente özgü zeytin fidesi dağıtımı yapılması gerekiyor. Buna göre zeytincilik stratejisini belirlememiz lazım, yoksa kenti zeytincilik yönüyle iyi günler beklemiyor" diye konuştu. 

KİTSO Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Kilis'te yanlış zeytin politikası uygulandığını öne sürerek, "1960'lı yıllarda Kilis'te 20 milyon zeytin ağacı varken, şimdi 2 milyon civarında zeytin ağacı var. 1970'li yılların sonlarında zeytinyağının ihracatında yaşanan sorunlar nedeniyle zeytinyağı para etmeyince, Kilisliler zeytin ağaçlarını sökerek, bağcılığa yöneldi. Çünkü bağcılıktan elde edilen gelir, zeytinciliğin 3 katıydı. Üretici, üzümlerini Tekel Suma Fabrikası'na veriyordu. 2 yıl önce fabrikanın özelleştirilmesiyle üzüm para etmeyince, bu kez üreticiler tekrar zeytinciliğe yönelmeye başladı. Zeytinciliğe yönelen bu üreticileri doğru bir şekilde yönlendirmek gerekiyor. İl Tarım Müdürlüğü hemen Kilis'e uygun 'tusbağı' türü zeytin fidesi üreterek dağıtımını yapmalı. Bu tedbirler alınmaz ise yarın çok geç olabilir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 11:33:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?