18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kömür ve odun fiyatları can yakıyor

Kilis'te, kömürün tonu 700 YTL'ye odunun tonu ise 340 YTL'ye yükseldi.

Kış aylarının yaklaşması ile vatandaşların kış hazırlıkları sürerken, kömür ve odun fiyatlarındaki artışlar vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kilis'te, geçen yıl 350 YTL'ye satılan kömürün fiyatı bu yıl kışın yaklaşması ile tonu 660 ile 700 YTL'ye, geçen yıl 260 YTL'ye satılan zeytin odununun tonu 340 YTL'ye yükseldi.

Mahrukatçılar, kömürün tonunun şimdiden 660 ile 700 YTL arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Odunun tonu ise şu anda 340 YTL'ye satılıyor. Eğer Suriye'den zeytin odunu gelmemiş olsa odunun tonu 400 YTL'den aşağıya düşmez. Kömür ve oduna bizler zam yapmıyoruz. Kömürleri ithal eden firmalar zam yaptığı için bizde pahalı alıp pahalı satıyoruz. Evde küçük çocuğu olan vatandaşlar torba torba kömür alıyorlar. Günde onlarca kişi kömür ve odun fiyatlarını soruyor. Kömür ve odun alan nerede ise yok denecek kadar az, herkes döviz fiyatlarının düşmesi ile birlikte odun ve kömür fiyatlarının da düşeceği tahmini üzerine duruyor. Ama döviz bir türlü düşmediği için vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Bazı vatandaşlar 100 kilo odun 100 kilo kömür alıyor. Taşımasını da kendisi yapıyor. Bu yılki kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadık" şeklinde konuştular.

Vatandaşlar ise kömür ithal eden firmaların döviz kurunu bahane ederek fiyatları yükselttiğini belirterek, "Maddi durumu yerinde olan vatandaşların odun ve kömürün tonu ne kadar olursa olsun alacak gücü var. Çok fakir olan vatandaşlara da devlet tarafından yapılan kömür yardımı nedeniyle dar gelirli kesimler kömür artışından etkilenmiyor. Orta gelirli ve çalışanlar odun kömür fiyatlarından etkileniyor. Geçen yıl 300-350 YTL civarında olan kömürün bu yıl çok yüksek rakamlara ulaşması karşısında yetkilileri, sorunun çözümü için göreve çağırıyoruz. Önceki yıllarda zeytin bahçelerinde ağaçlar budandığı zaman elde edilen zeytin dalları ile bağ çubuklarına rağbet gösterilmez iken bu yıl yakacak olarak, herkes zeytin dalı ve bağ çubuğunu topluyor. Eskiden atılıyordu. Bu da sıkıntının ne boyuta geldiğinin göstergesidir" ifadesini kullandılar.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 13:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tarihci.27 IP: 194.27.42.xxx Tarih : 5.11.2008 11:44:44

milletimiz isyankar degildir ne desiniz yapar boyun eger AMA artık böyle olmamalıdır devlet büyüklerimiz her gün bir şeylere zam yapıp duruyorlar bir gün ELEKTİRİĞE bir gün DOĞAL GAZA ZAM DA ZAM YAPIYORLAR NE BU MİLLETİN HALİ DİYE DÜŞÜNEN yok allah tan KÜRESEL ISINMA VAR DA MİLLET FAZLA ODUN, KÖMÜR ALMADIGINDAN FAZLA SORUN OLMUYOR BU HÜKÜMET BAŞIMIZDA OLDUGU SÜRECE NE ZAMAN NE OLACAĞI BELLİ OLMAZ....