18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kuraklık Afrın Çayı'nı vurdu

Kilis'te, Afrın Çayı'nın kuruması herkesi şaşırttı.

Kilis ve ilçelerinde 2 yıldır süren kuraklık nedeniyle ürün kaybı yaşanırken, son olarak Kilis- İslahiye Karayolu üzerinde bulunan Afrın Çayı'nın kuruması kuraklığın ne boyuta geldiğini gösterdi. Vatandaşlar, son yıllarda yağışların az olması nedeniyle kuraklık yaşadıklarını belirterek, "Hiç kurumayan Afrın Çayı'nın kuruması hepimizi şaşırttı.

Afrın Çayı'nın son 50-60 yıldır hiç bir dönemde bu kadar suları çekilmemişti. Son 2 haftadan beri sular çaydan akmıyor. Çay çevresinde bulunan tarlalar buradan akan sular ile sulanıyordu.Afrın Çayı, Türkiye'de doğup Kilis sınırları içerisinden Suriye'de El-Zeytuni Barajı'na akıyor. 365 gün durmadan akan bu çayın ilk kez kurumasına şahit oluyoruz. Buda yörede yaşanan kuraklığın ne boyutta olduğunun göstergesidir. Tatlı su balığı ve yılın tüm günleri akması nedeniyle Kilis için önemli bir konumda bulunan Afrın Çayı'nın üzerine baraj kurulması planlanıyordu. Yetkililerin Kilis ve ilçelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiye gereken yardımın yapılmasını bekliyoruz" diye konuştular.

Öte yandan Afrın Çayı akmadığı için su birikintileri de çiftçiler tarafından biber tarlalarının sulanması için dinamo yöntemi ile çekilmeye başlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 10:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?