18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Kurbanda dikkat edilecek hususlar

Kilis Çevre ve Orman İl Müdürü İbrahim Metin, Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınacağını bildirdi.

Kurban satış ve toplu kesim yapılacak yerlerde uyulması gereken bir takım kuralların olduğunu ifade eden Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Metin, "Su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru olan alt yapısı hazırlanmış yerler olacaktır. Kesim yeri beton, beton asfalt vb sızdırmaz malzemeden olacaktır. Kesim yeri kesim sonunda tazyikli suyla yıkama imkanına sahip olacak, zeminde gerekli ızgara sistemi olacak ve yıkama suları mutlaka kanalizasyona veya fosseptiğe verilecek, kesinlikle çevreye bırakılmayacaktır. Kurban kesimi için yeterli sayıda veteriner hekim, ehliyetli kasap, yardımcı personel, vb. iş elbisesi giymiş halde görevlendirilecektir, hastalıklı hayvanlar kesinlikle kesim yerine getirilmeyecektir. Kesimden çıkan işkembe ve hayvan dışkıları, atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2'de 3 oranında konacak, gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp. bağlanacak ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf etmek üzere alınacaktır. Kesim sonrası, kesim mahalli dezenfekte edilecek, kesim işleminin birkaç gün sürmesi durumunda dezenfeksiyon işlemi her günün sonunda yapılacaktır. İlgili belediyeler Bayram öncesi ve süresince satış yerlerinde, bayram süresince kesim yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli sayıda eleman bulunduracaklardır. Kurban satışı belediyenin belirlediği yerler dışında yapılamayacaktır. Kurban satışı trafiğin engellenmemesi ve görüntü olarak olumsuzluklara neden olunmaması için hayvanların nakliyesinin gece saatlerinde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır” dedi.

Kurban atıklarının toplanmasında Belediyelerin çeşitli yükümlülükleri olduğunu belirten Metin, "Bayram öncesi kurban satışı süresince ve bayram süresince İlçe Belediyeleri, çevre kirliliğine neden olunmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan bir yönetim planı çerçevesinde yeterli sayıda temizlik ekiplerini, araçlarıyla birlikte düzenli olarak çalışır halde tutacaklardır. Özellikle bayramın ilk iki günü temizlik elemanı ve atık toplama aracı sayısı arttırılacaktır. Belediyeler, kesim ve satış yerlerinde kurban atıklarını düzenli bir şekilde günlük olarak ve sıhhi şekilde toplayacaklar ve çevre ve insan sağlığına uygun şekilde bertarafını sağlayacaklardır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 13:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?