25
Mayıs
2024
Cumartesi
KİLİS

Lübnan'dan kaçan ABD'liler Kilis'te

İsrail tarafından bombalanan Lübnan'dan kaçan 15 Lübnan asıllı ABD vatandaşından oluşan 2 aile, Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. 

Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta tatil yaptığı sırada, İsrail'in Lübnan'ı bombalamaya başlaması ile Suriye'ye geçen Lübnan asıllı ABD'li Sağır ile Ghrez aileleri, uzun bir yolculuk sonrası Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Kilis'e geldi. Savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ABD vatandaşları, İsrail ve ABD'ye tepki gösterdi. ABD vatandaşı Muhammet Sağır, İsrail'in ABD desteğini arkasına alarak sivil vatandaşları vurduğunu öne sürerek, "Bombalar altında 3 gün geçirdikten sonra Suriye üzerinden Türkiye'ye geldik. Allah'a şükür bizde ve çocuklarımızda bir şey yok. İsrail'in bombardımanda Hizbullah'a bir şey olmaz iken sivil vatandaşlar ölüyor. İsrail, ABD'den aldığı yeşil ışık ile sivil suçsuz masum insanların üzerine bombalar yağdırıyor. İşgalci İsrail'in durdurulması gerekiyor. Lübnan'da sağlam bir şey kalmadı" diye konuştu. 

ABD Vatandaşı Kasım Ghrez ise, "ABD'den destek alan İsrail, sivil vatandaşların üzerine çekinmeden bomba yağdırıyor. Lübnan'da nerede ise sağlam bina kalmadı. Bir an önce bu savaş durdurulmalıdır. Lübnan'da insanlar perişan. Vatandaşlar, Suriye sınırına doğru kaçıyor. Savaşın durdurulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Öncüpınar Emniyet Amirliği'nde pasaport işlemleri yapılan ABD'li vatandaşların çocukları, sınır kapısını oyun parkı haline getirirken, İsrail'in savaş uçakları ile düzenlediği saldırıyı kendilerince anlattı. İşlemleri yapılıncaya kadar çocuklar, sınır kapısında gönüllerince eğlendi. Pasaport işlemleri kısa süre içerisinde gerçekleştirilen 15 kişilik Sağır ile Ghrez aileleri, pasaport işlemlerinin ardından karayolu ile İstanbul'a hareket etti. Türkiye'de 1 hafta kalacak olan ABD vatandaşlarının, 1 hafta sonra ABD'ye dönecekleri öğrenildi. 

Lübnan'dan kaçan yabancılar için Türk sınır kapılarında 3 günlük geçici vize verildiği, 3 günü aşacak yabancılar için ise, sınır kapılarında talepleri halinde 15 günlük vize verildiği öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2006 Pazar 23:06:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?