26
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Mayın tartışması sürüyor

Kilis Mayınlı Arazilerimize Sahip Çıkalım Platformu basın açıklaması yaparak, "Mayınların temizlenmesine evet, yabancılara verilmesine hayır" dedi.

Kilis İnsanı Yardım Derneği'ndeki basın açıklamasına Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Kilis Çiftçi Mallarını Korumu Meclisi Başkanı (ÇMKM) Mehmet Kara, Kilis Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Büyükköşker'in de aralarında bulunduğu 20 sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Platform sözcüsü Necmiddin Şekeroğlu, Türkiye'nin Suriye sınırında yaklaşık 215 bin dekar alanda 600 bin mayın gömüldüğünü belirtti.
Şekeroğlu, 215 bin dekar olan mayın tarlalarının 189 bin dekarı hazineye,13 bin dekarı şahıs mülkiyetine,12 bin dekarının da TİGEM ve DDY'ye ait olduğunu vurguladı. Önceki hükümetler tarafından çeşitli kereler mayınların temizlenmesi gündeme getirildiğini hatırlatan Şekeroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her defasında bu girişim sanki gizli bir elin engellemesiyle karşılaşıp vazgeçilmiştir. Kah mayınların yerlerini gösteren haritaların askeri arşivlerden kaybolduğu, kah maliyetinin altından kalkılamayacak kadar yüksek olduğu ileri sürülerek üretilen mazeretlerin hiçbiri kamu vicdanında inandırıcı olamamıştır. Mayınların temizlenmesi konusunda günümüzde beliren siyasi irade halk tarafından sevinçle karşılanırken, mayın temizleme işinin 44 yıl kullanım hakkı verilerek yabancı ve dostumuz da olmayan şirketlere verilmesinin planlanması sevinçlerin kursakta kalmasına neden olmuştur. Ülkemizin en uzun sınırının yabancı şirketlere, hele hele bu toprakları 'vaat edilmiş topraklar' olarak gören yayılmacı, emperyalist, zalim, Müslüman kanı akıtmayı kendine mubah gören bir zihniyetin yönettiği bir ülkenin şirketlerine vermek en hafif deyimiyle aymazlıktır, tarih bilmemektir, ahmaklıktır, ihanettir."

Şekeroğlu, Kilis'in mayınlardan maksimum zarar gören şehirlerin en başında geldiğine dikkat çekerek, "Sınır çekilirken en verimli arazileri Suriye'ye terkedilmiş, topraksız kalan insanlar hayatlarını hiçe sayarak mayınlı arazilerde bir parça ekmek kavgası ile yasal olmayan ticari faaliyetlere girmişlerdir. Kimi insanımız mayın tarlalarında can vermiş cesetlerine günlerce ulaşılamamış, kimi ayağını veya kolunu kaybederek sakat kalmıştır.

Bu acıklı manzara yetmezmiş gibi, serhat şehri Kilis 'kaçakçı şehri' gibi kötü bir unvanla anılır olmuştur. Hiçbir sosyolog, ekonomist, psikolog insanların geçim için hayatlarını niçin hiçe saydıklarını araştırma konusu yapmamıştır. Devlet mayınlı arazideki mayınları yetenekli ordumuza temizletmeli, bu konuda yasal düzenleme yaparak genelkurmaya görev vermeli, gerekli araç ve donanım ihtiyaçlarını da karşılamalıdır. Hükümet halkın taleplerini dikkate alarak yabancıları en uzun sınırımıza getirecek bu girişime derhal son vermelidir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 16:20:06
Güncelleme :29 Mayıs 2009 Cuma 16:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?