19
Mayıs
2024
Pazar
KİLİS

Mera çalışmaları başladı

Tarım İl Müdürü Ali Eker, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Kilis'teki mevcut meraların tespit, tahdit ve tahsisten sonra ıslah çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Eker yaptığı açıklamada, Mısırcık, Karamelik, Büyükkonak, Gökmusa, Karakıl, Madenyolu, Yılanca ve Kalbursait köyleri ıslah çalışmaları yapıldığını belirtti.
 
Eker, "Kilis'te uygulanan otlatma mevsimi 1 Nisan-15 Temmuz ile 1-30 Kasım arası 135 gündür. 2009 yılı yağış periyodunun geçen yıla göre daha yararlanılabilir olması nedeniyle tarım ürünlerinde olduğu gibi meralarımızda da ot kapasite ve kalitesinde artış yaşanmıştır. Mera ıslah çalışmaları ile aşırı otlatmanın önlenmesi, yabancı ot kontrolü, kritik otlatma periyotlarında otlatmanın engellenmesi ve bitki vejetasyonunun kendisini yenileyebilmesi amaçlanmaktadır. Bu yıl içerisinde Polateli ilçesi Yılanca köyünde bin dekarlık mera alanında geçen hafta mera otlatma açılışı yapıldı. Mera, yaylak ve kışlak ile umuma ait çayır ve otlakların düzenli bir şekilde otlatılması ile ilgili olarak otlatma mevsimini, otlatma kapasitesini, otlatma sistemini, otlatılacak hayvan cins ve miktarını otlatmaya başlama ve son verme tarihlerinin ayrıntılarını belirleyen uygulamaları içeren bir otlatma planı yürütülecektir" dedi.

Eker, 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında 2009 yılı içerisinde; merkez ve ilçelere bağlı toplam 8 köyde, 6 bin 282 dekar alanda Mera Islah ve Amenajman çalışmaları kapsamında 90 ton gübreleme yapıldığını da vurguladı. Eker, "Polateli ilçesi Yılanca köyünün 3 bin 713 dekar mera varlığı mevcut olup, bin dekarlık kısmında Mera Islah ve Amenajman çalışması yürütülmektedir. 2008-2012 yılları arasında Mera Islah ve Amenajman Projesi devam edecektir. Yılanca köyünün 91 büyükbaş, 2 bin 270 küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 13:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?